Jó üzlet a Boschnak a mobilitás átalakulása

A Bosch vezető a mobilitás átalakulásában. A jövő közúti közlekedéséhez szánt megoldásaival a hazánkban is jelen lévő világcég már kétszer gyorsabban nő, mint maga a piac.

A mobilitási megoldások üzleti ágazat árbevétele az idén várhatóan 7 százalékkal, 47 milliárd euróra emelkedik. Ugyanebben az időszakban a világ járműgyártása csak 2,8 százalékkal bővül. „Járműipari tevékenységünk továbbra is növekszik, és a jövőben is erős marad. Ez kedvező számunkra a jövő mobilitásának alakításához” – szögezte le dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. Jelenleg az automatizált vezetés előfutárainak számító vezetéstámogató rendszerek mutatnak különösen erős növekedést. A piaci növekedés ezen a területen 25 százalék, a Boschnál pedig még ennél is nagyobb. A vezetéstámogató rendszerek már 2019-ben kétmilliárd euró árbevételt hoznak a technológiák és szolgáltatások szállítójának.

A tervek szerint az év végére csaknem 10 százalékkal, 48 000-re nő a mobilitási megoldások üzleti terület K+F területen tevékenykedő munkatársainak száma. Technikai értelemben a baleset-, stresszmentes és káros anyagot nem kibocsátó mobilitás az automatizálás, a villamosítás és a hálózatba kapcsoltság útján valósítható meg. „Nem pusztán jobb autókról van szó. Új mobilitási koncepciókra van szükség” – tette hozzá a Bosch igazgatótanácsának elnöke.

Forgalmi dugók, balesetek, légszennyezettség vagy klímaváltozás – a Boschnak már most vannak megoldásai a közúti közlekedés jelenlegi és jövőbeni kihívásaira. „Ha a jövőben is mobilok szeretnénk maradni, akkor most kell változtatnunk a mobilitásunkon” – jelentette ki dr. Denner. Jelenleg nagyvárosaink levegőminőségének javítása az egyik igen fontos feladat. A Bosch ezt egyrészt a belső égésű motorok fejlesztésével, másrészt az elektromobilitás területén végzett, tevékenységeivel kívánja támogatni. A közlekedési tilalmakról és a belső égésű motorok jövőjéről folyó jelenlegi vita kapcsán dr. Denner megjegyezte:

„Számunkra ez nem csak az egyik, vagy csak a másik kérdése. Nyitottak vagyunk a technológiai lehetőségekre, nem szeretnénk magunkat egyetlen opcióra korlátozni”. A belső égésű motorokból származó légszennyező anyagok kibocsátása és koncentrációja területén szintetikus üzemanyagokkal nagy előrelépés érhető el. Ezek megújuló energia felhasználásával készülnek és CO2-semlegessé tehetik a belső égésű motorokat. Ráadásul olyan szintetikus üzemanyagok is előállíthatók, amelyek gyakorlatilag korommentesen égnek. Ezáltal pedig csökkenthető a kipufogógáz-tisztítás költsége.

„A szintetikus üzemanyagok a már meglévő töltőállomásokkal és – ami még fontosabb – a jelenlegi motorokkal is használhatók. Kedvező hatásuk tehát gyorsabban jelentkezik, mint az infrastruktúra és a járműpark teljes megújítása esetén” – világított rá Denner. 

Továbbra is gyorsuló ütemben zajlik az elektromobilitás piaci térhódítása. A Bosch új e-tengelye növeli az elektromos hajtásrendszer hatékonyságát és gazdaságosságát az autógyártók számára – ily módon mindenki más számára is, aki elektromos hajtásban gondolkodik. A könnyű elektromobilitási alkalmazásokhoz a Bosch egy rugalmas és könnyen méretezhető, 48 voltos hajtásrendszert fejlesztett ki a gyártásban már kipróbált és letesztelt komponensek alapján. Kínában, a világ legnagyobb elektromobilitási piacán a Bosch már piacvezető, Európában pedig a kontinens legnagyobb elektromos járműparkjához, a Német Posta utcai robogóihoz szállítja a hajtásrendszert. 

A Boschnál az automatizált vezetés egyre konkrétabb formát ölt. A világ legnagyobb autóipari beszállítója a Daimlerrel karöltve nagymértékben automatizált városi közösségi autóflottákat indít a következő évtized elején. Ez javítja a forgalomáramlást és nagyobb biztonságot eredményez. Egy nemzetközi felmérés szerint az autóvásárlók fele örülne egy olyan önvezető autónak, amely elboldogul a forgalomban és szabaddá teszi a sofőröket.

A Bosch már megtette az első lépéseket az automatizált vezetés felé: a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeum garázsában az autók 2018 elejétől már önállóan, vagyis sofőr nélkül fognak parkolóhelyet keresni és parkolni. Ezzel megszűnik a stressz, és hatékonyabb lesz a parkolási terület kihasználása – ugyanazon a területen akár ötödével is több jármű férhet majd el. Ez az automata parkolóinas a Bosch által szállított intelligens parkolóház infrastruktúrának köszönhető. „A Bosch az autóipari beszállítói szerepnél többre képes. Innovatív mobilitási megoldásainkat a vállalat technológiáinak teljes skáláját felhasználva ültetjük át a gyakorlatba ” – jelentette ki Denner. 

A következő öt év során a hálózatba kapcsolt mobilitás piaca közel 25 százalékos bővülést mutat majd évente. Ez azt jelenti, hogy az eladások világszerte 47 milliárdról 140 milliárd euróra nőnek (forrás: PwC). A járműipari cégek közül egyedül a Bosch rendelkezik az ehhez szükséges szenzor-, szoftver- és szolgáltatási szakértelemmel.

A világon már ma is 1,5 millió jármű működik hálózatba kapcsolva a Bosch IoT-szoftver segítségével. A járművek hálózatba kapcsoltsága számos mobilitási szolgáltatást tesz lehetővé. Az autók személyi asszisztensekké válnak. «A „csak vezetés” már a múlté. Egy harmadik életteret varázsolunk az autókból azzal, hogy hálózatba kapcsoljuk azokat az okosotthonokkal és az irodákkal» – mondta dr. Volkmar Denner. A hálózatba kapcsoltság hamarosan azt is jelenti, hogy a járművek a Bosch új „Over-the-Air” szolgáltatásával digitálisan egyeztetik majd a szervizelési időpontokat. Ezzel a járműadatok frissítése ugyanolyan biztonságos és megbízható lesz, mint most az okostelefonok esetében.

Lehetővé válik a különféle kiegészítő funkciók – például a parkolóhely-kereső – letöltése is. A szoftverrel a sofőrök a jövőben akár újra konfigurálhatják az autójukat. A hálózatba kapcsoltság a Boschnál túlmutat a motorháztetőn. Az olyan szolgáltatásokkal, mint a Coup – a berlini és párizsi városi forgalmat éppen most forradalmasító elektromos közösségi robogó szolgáltatás – a Bosch kezd a mobilitás szolgáltatójává válni. Egyes tanulmányok szerint évente világszerte 28 százalékkal növekszik a mobilitási szolgáltatások piaca (forrás: McKinsey).