Jogállam: a választások előtt megvonnák Orbántól az uniós pénzeket

Vera Jourová uniós bizottsági alelnök gyors döntést akar a jogállami normák megsértése esetén kilátásba helyezett uniós pénzek megvonásáról – írja az osztrák Die Presse.

Ha erre – a tervek szerint – akár már az idén sor kerülne, akkor az időzítés igencsak érzékenyen érintené a választások előtt álló Orbánt, nem beszélve arról, hogy már nem élvezheti az Európai Néppárt támogatását sem. Nem lenne jó start az új pártcsalád gründolásához sem. A legfőbb probléma persze az lenne, hogy a COVID-segélytől megfoszthatnák Magyarországot 2022 elején.

A brit média egy bizonyos része, például a Daily Express vasárnapi kiadása előszeretettel foglalkozik a magyar uniós konfliktusokkal, s talán nem véletlenül a Brexit után – most például azzal, hogy Orbán Viktor egy új szupercsoportosulást akar létrehozni populista, szélsőjobboldali pártok beszervezésével, amelynek legfőbb célja lenne az unió további integrációját megakadályozni. Orbán szerint ez akár a második legnagyobb pártcsalád is lehetne Brüsszelben. Akár a Konzervatívok és Reformisták, valamint az Identitás és Demokrácia csoportok összevonásával. Ő ugyanis igazából egyikhez sem akar csatlakozni, sokkal inkább saját alapítású politikai közösségben gondolkodik.

Szenzációszámba ment Szijjártó Péter az orosz médiában, miután ő lett az első európai politikus, aki a Szputnyik V vakcinával olttatta be magát, ami már csak azért sem csoda, mert Magyarország az első uniós ország, ahol engedélyezték az orosz oltóanyagot.

A magyar külügyminiszter az oltásáról a Facebookon tett közzé bejegyzést – erről olvastunk a Russia Today tévé honlapján is. A kép nem mellékes információja, hogy a következő két hétben 680 ezer adag oltóanyag érkezik hazánkba, amiről a tárcavezető az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel egyezett meg. Egyébként összességében 2 millió dózist rendelt az Orbán-kormány. A cikk megemlíti, hogy a köztársasági elnök és a magyar kormányfő a kínai Sinopharmmal olttatta be magát. Miután 421 ezren már mind a két oltást is megkapták, a cikk állítja, hogy Magyarországon az átoltottsági arány az egyik legmagasabb Európában. Annak ellenére, hogy továbbra sincs uniós engedélye az orosz oltóanyagnak, gyártásukra szinte sorban állnak a legkülönfélébb országok. Legutóbb pedig a bajor tartományi miniszterelnök, Markus Söder sürgette az uniós hatóságot, hogy mielőbb adjon véleményt a szerről, noha az EMA március elején már munkához is látott.

A kulturális háborúban újabb frontot nyitott a kormány, pontosabban Demeter Szilárd a magyar popzene 25 000 millió forintos reformjának meghirdetésével – vette át az AFP tudósítását számos portál, ekként a YahooNews is. Demeter szerint ugyanis a magyar popkultúra tudja igazán kifejezni a sajátos magyar jellemet, a jövőképet és a történelmi tapasztalatot egyszerre. „110%-ban orbánista vagyok, mert felvetődik a kérdés, vajon lesz még 100 év múlva is magyar kultúra?”  – nyilatkozta ezt Demeter Szilárd író és amatőr basszus gitáros a cikk írójának, Peter Murphynek, aki hangsúlyozta, hogy baloldali liberálistól kezdve szélsőjobbig és marxistáig mindenki belefér a tervbe, ha „minőségi” zenét alkot. A kultúraháborúról szólva a szerző az előzmények között megemlíti a CEU-t, a színházak kontroll alá helyezését – és egyebeket. Megyeri Ferenc punk énekes szerint a kormány azonban már most cenzúrázza a dalokat, sőt, Soros György feliratú pólóban nem engedték a színpadra. Koncz Zsuzsa is elpanaszolta, hogy az elmúlt 10 évben egyetlen állami meghívása sem volt. s neki erről a popreformról az egykori 3T (tiltott, tűrt és támogatott) megkülönbözető politikája jut az eszébe, mert azt tapasztalta, „minél közelebb mégy a rezsim mézes csuporához, annál könnyebb enni belőle”.

Ha vége lesz a járványnak, és valaki netán Észak-Karolinába téved, ne hagyja ki a Spencer Múzeumot, mert ott a Budapesten született Adrianne Brown festett porcelánbabái vannak kiállítva. A Salisbury Post hírei között szerepel ugyanis, hogy két díjnyertes babát adományozott Brown a múzeumnak, s ebből az alkalomból be is mutatja a helyi lap a szobrász hölgyet, akitől megtudjuk: nagyanyja küldött neki rendszeresen porcelánbabákat karácsonyra, miután Adrianne az Egyesült Államokba költözött.

Innen jött az ihlet, hogy babákat varrjon, sőt mindegyikhez egy-egy történetet is kitalál. Porcelánbabáival először 1995-ben nyert díjat a Santa Fe Nemzetközi Babaművész-kiállításon.