Jóváhagyott állami támogatás: 900 millió €

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a három, közel 900 millió euró (kb. 320 000 millió Ft) össz-költségvetésű magyar támogatási intézkedést, amely a koronavírus-járvány közepette hivatott támogatni a magyar gazdaságot.

A támogatási intézkedéseket a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke elmondta, hogy az intézkedések által Magyarország akár 5000, különböző méretű vállalatot is támogathat a koronavírus-járvány alatt és után az azonnali likviditási szükségleteik kielégítésében, pénzügyi terheik enyhítésében és a munkahelyek megőrzésében.

Magyarország három, kis híján 900 millió euró összköltségvetésű támogatási intézkedést jelentett be a Bizottságnak, amely a koronavírus-járvány által sújtott vállalatokat hivatott támogatni. A három program részeként az állami támogatás közvetlen támogatások, hitelgaranciák, valamint kedvezményes hitelkamatlábak formájában valósul meg.

Az intézkedések a koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel és likviditáshiánnyal küzdő kis- és közepes vállalkozások és nagyvállalatok számára egyaránt elérhetőek lesznek. A támogatási programokból várhatóan akár 5000 vállalkozás is profitálhat majd.

A támogatások célja, hogy a koronavírus-járvány által különösen sújtott vállalatokat elegendő likviditáshoz juttassák azonnali működőtőke- és beruházási igényeik fedezésére, hogy a járvány alatt és után is folytathassák tevékenységüket, beruházásokat valósítsanak meg, és megtarthassák alkalmazottjaikat.

A Bizottság megállapította: a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, különös tekintettel a következőkre:

A közvetlen támogatások esetében

  • az elsődleges mezőgazdasági ágazatban működő vállalkozások számára nyújtott támogatás összege nem haladja meg a 100 000 eurós névértéket, a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások esetében a 120 000 eurót, a többi ágazatban működő vállalkozás esetében pedig a 800 000 eurót,
  • a támogatás nem nyújtható olyan vállalkozások számára, amelyek már 2019. december 31-én is nehéz helyzetben voltak.
     
  • A hitelgaranciák esetében a támogatást három alintézkedésen keresztül fogják célba juttatni, melyek a kkv-knak, kisebb közepes piaci tőkeértékű vállalatoknak és nagyvállalatoknak nyújtanak 80–90%-os garanciafedezetet és ennek megfelelően kialakított garanciadíjakat. A kkv-k számára garanciával biztosított hitelösszegek legfeljebb 3 millió eurót, a kisebb közepes piaci tőkeértékű vállalatok esetében pedig legfeljebb 15 millió eurót tehetnek ki.
     
  • A kedvezményes hitelkamatlábak esetében a hitelkockázati felárak összhangban vannak az ideiglenes keretszabályban meghatározottakkal, és összegzésre kerülnek a Magyarországon alkalmazandó alapkamatlábbal.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar intézkedések szükségesek, megfelelőek és arányosak a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedéseket.