Magyar valóság: távoktatás internet nélkül

(Siposhegyi Péter) Már másfél hónapja zárva vannak a magyar iskolák a koronavírus-járvány miatt. A tanárok konferenciabeszélgetéseken adják le az anyagot, a diákok pedig otthonról, applikációkon keresztül írják meg a leckét.

A mátészalkai Cinevégen – vagy ahogy a helyiek hívják a cigánysoron – viszont más a helyzet. Itt a családoknál nem alap a számítógép, vagy az okostelefon.

Felicia és Amanda mindketten jó tanulók. A fiatalabb testvér rendőrnek, az idősebbik ápolónak készül. Internet hiányában viszont lassabban haladnak az anyaggal. Az iskola ugyanis az összes tárgyból hetente egy feladatlapot küld nekik, amit péntekig vissza kell postázniuk. A két lány nem örül a kényszervakációnak, mert szerintük tanárok nélkül le fognak maradni azok mögött, akik részesülnek élő online oktatásban.

Ráadásul a legtöbb roma gyereknek az iskola nem csak a kitörési lehetőséget és a barátokat jelenti, de a biztos hátteret is. Szerencsére a bezárás ellenére mindenki megkapja az ingyenes menzát, így senkinek sem kell üres hassal lefeküdnie. Az oktatás folytonossága és minősége kizárólag a tanári kar hősiességén múlik. A mátészalkai Képes Géza Általános Iskolában – ahol a lányok is tanulnak – mindent megtesznek azért, hogy a diákok ne szakadjanak le még jobban.

Pénzes Ottó igazgató: A digitális tanrendre való átállás bár váratlanul, de nem készületlenül érte iskolánkat. A digitális oktatási és kapcsolattartási forma ugyanis elfogadott, elterjedt és támogatott volt intézményünkben a korábbi időszakban is. Pedagógusaink fantasztikus kreativitással teszik érdekessé, izgalmassá ezt a különleges helyzetet, s a tanítványaink túlnyomó többsége is örömmel fogadja az együtt munkálkodás lehetőségét.

A digitális felzárkóztatásba több helyi vállalkozó is besegített. A polgármester által szervezett gyűjtésnek köszönhetően eddig 33 gyermek kaphatott elektronikai eszközöket a tanuláshoz.

A legnagyobb gondot viszont még mindig a szegénység okozza. Cinevégen a szülők 90%-a közmunkából él, amiért 54 ezer forintot kapnak. És hiába a számítógép, ha egy nagyobb vihar után rendszeresen napokra elmegy az áram…akárcsak a múlt hétvégén.