A végtelen tanterem: online tanulás mindenkinek

Az élethosszig tartó tanulás ma már nemcsak a munkaerő-piacon lehet alapfeltétel, de a szabadidő tartalmas eltöltésére is jó opció lehet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összeszedett egy csokorral az interneten ingyen elérhető képzési lehetőségekből a nyelvóráktól a kutyatartás-kurzusig. Mert tanulni sosem késő.

A világ egyre gyorsabban változik. Ahhoz, hogy ennek mi is a haszonélvezői legyünk, érdemes képben lennünk az újdonságokkal. Képzésekre, tanfolyamokra járni azonban anyagilag és időben is megterhelő. Az online tananyagokhoz viszont bármikor hozzáférhetünk, sokszor ingyen. Csak tudnunk kell, mit keressünk.

Egyre több munkahelyen a felvétel feltételeként a nyelvtudást és az irodai programok ismeretét szabják mg. Ha jobb állást szeretnénk, hasznunkra válhat, ha gyarapítjuk az idegennyelvi és számítástechnikai készségeinket. A nyelvtanulási lehetőségek közül talán a Duolingo nyelvoktató alkalmazást ismerik a legtöbben. Ezzel idegen nyelveket tanulhatunk egy mesterséges intelligencián alapuló program segítségével. A szoftver felméri aktuális nyelvtudásunkat és ahhoz kínál újabb és újabb leckéket, gyakorlatokat.

Ha az alapok megvannak és haladó szinten szeretnénk gyakorolni – például – angoltudásunkat, a BBC nyelvoktató podcastjai közül könnyen megtalálhatjuk a nekünk szólót, ha pedig németül tanulnánk, a Deutsche Welle ingyenes videókurzusain a kezdőtől a felsőfokig bárki találhat magának vicces, rövid videókon alapuló tananyagot.

A legtöbb irodai alkalmazottnak talán az Excellel gyűlik meg a baja. Ebben néhány cég ingyenes videós tanfolyama is a segítségünkre lehet: a Masterfield és az ExcelTitkok is díjmentesen kínálja a legfontosabb tudnivalókat a táblázatkezelő programról.

Jóval többen szeretnének szép kertet, mint ahányan értenek hozzá. Szerencsére kertészeti oktatótananyagból is nagy a kínálat. A legtöbben talán Borbás Marcsi videósorozatát ismerik: a Kertem az Egy.hu portálon fut. Aki szeret a szabadban sétálni, biztosan rácsodálkozott már egy-egy virágra, bokorra vagy fafajtára, és azt kívánta, bárcsak tudná, mi a neve. Ebben segít a  PlantNet Növényhatározó alkalmazás, amellyel elég egy fényképet készítenünk a növény leveléről vagy virágáról, hogy a rendszer beazonosítsa azt.

Ha művészeti ismereteinket szeretnénk fejleszteni, szintén egy kattintásnyira vagyunk a tudás kimeríthetetlen forrásától. Budai Rita művészettörténész 10-20 perces videósorozata, az „Ugorj a képbe” gyorsan a kedvencévé válhat azoknak, akik értő szemmel szeretnék nézni a festményeket. Csatornáján eddig több mint hetven ismert művet elemez szórakoztató, közérthető formában.

A múzeumok és képtárak rajongóinak ajánlható a Google művészeti és kulturális intézetének oldala vagy az alkalmazása. A techcég óriási adatbázist épít a világ múzeumainak tárlataiból, az intézet oldalán vagy appjában pedig nagy felbontásban nézhetjük meg a művészettörténet klasszikusait. Az oldal alapértelmezetten angol nyelvű, de a címlap alján levő fordítás-gombbal átállíthatjuk magyarra.