A holnapok feltalálói és tudósai

A 30. alkalommal meghirdetett, 2020/21. évi országos ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 11 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a május 22-i eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség.

Tizenkét kiemelkedő középiskolai tanár 500-800 ezer, 11 középiskola 800 ezer–egymillió forintos díjban részesült. A díjazottakról és a dicséretben részesített 54 pályázatról szóló kiadvány ezen a linken megnyitható, olvasható, tanulmányozható.

A középiskolások számára meghirdetett versenyben részt vett 188pályázóból az első forduló végén 116 jutott tovább; 99-nek sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát az akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottságnak.

A legjobbnak ítélt pályázók négy-négy első és második, valamint 3 harmadik díjban, továbbá egy különdíjban részesültek.

Kiemelkedő, nemzetközileg is jegyzett kutatási eredményt ért el:

  • Seitz Erik (Pannonhalmi Bencés Gimnázium) „Az epitheliális-mezenchimális átmenet (EMT) új, többsejtes hálózatos modelljének kifejlesztése és új, potenciális gyógyszercélpont megtalálása a hibrid-EMT-nek a modellbe építésével˝ című pályázatával. Erik célja, hogy a rákos áttétek kialakulásának kezelésére, nemzetközi szinten is új klinikailag alkalmazható gyógyszercélpontot találjon, amellyel életeket menthetünk.
  • Radó János (Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium) PenAlone című pályázatával. János olyan világszinten is újdonságnak számító vezeték nélküli író és rajzeszközt fejlesztett, mely az eddigi digitális tollaktól eltérően tetszőleges felületen használható, nem hagy nyomot, ám az írt szöveg, rajzolt ábra pedig valós időben megjelenik a monitoron.
  • Balázs Gábor Gergő (Ócsai Bolyai János Gimnázium) „Láthatatlan kísérő nyomában egy egzotikus csillagrendszerben˝ című pályázatával.Gábor kutatásának alapja egy különleges kettőscsillag, melynek fedéseit felhasználva és ismerve a fény terjedési sebességét, keresett Földhöz hasonló bolygót.
  • Ecsedi Boglárka (Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium)pályázatának címe: „A mesterséges neurális hálózatok strukturális optimalizálása˝. Boglárka a hálózattudomány eszközeinek segítségével különböző hálózat-regularizációs módszereket határozott meg, amelyek a mesterséges neurális hálózatok működésének optimalizálását tűzték ki célul.

Az elsődíjas pályázók megkapták a lehetőséget a bírálóbizottságtól, hogy Magyarországot képviseljék az Európai Unió,2021 szeptemberében a Salamancai Egyetem által rendezendő32. fiatal tudósok versenyén, amelyen 37 országból versenyeznek a díjakért (3500-7000 euró).

Azok a középiskolák, amelyek műszaki, természettudományos szakkört, klubot működtettek, és legalább három vagy több nevezést adtak be, a nevezések közül pedig legalább kettő a 2. fordulóba jutott, 800 ezer–egymillió Ft-os díjban részesültek. Természettudományt oktató tizenkét, kiemelkedő munkát végző középiskolai tanár ugyancsak díjazásban részesült.