Caruana-díj a legjobb újságírói teljesítményért

Június 22-én a brüsszeli Press Club Brussels Europe-ban ünnepélyesen meghirdették az EU 27 tagállamának legérdemesebb újságíróját, vagy csapatát megillető Caruana-díjat. Egyben megnyitották azt a portált, ahova be lehet küldeni a pályaműnek kiválasztott, megjelent cikkeket.

A 20 000 euróval honorált díjat az európai értékeket tiszteletben tartó, kiváló oknyomozó újságírói teljesítményért ítéli oda egy zsűri, amely a 27 tagállam újságíróit képviselőket, továbbá egyes nem-kormányszervezeteit (NGO-it) fogja össze. A zsűriben jelen lesznek a legfontosabb európai újságíró szervezetek is.

Évente októberben, Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának napján osztják ki a díjat a 27 tagország bármelyike sajtójában megjelent alkotásért, amely támogatja és előmozdítja az Európai Unió alapértékeinek terjesztését, elfogadását.

Ki volt Daphne Caruana Galizia? A máltai újságírónő, blogger, korrupcióellenes aktivista főként korrupciós ügyekről, pénzmosásról, szervezett bűnözésről, a máltai állampolgársági papírok adás-vételéről és a kormány Panama-iratokhoz fűződő viszonyáról tudósította a nyilvánosságot. Folyamatos zaklatásnak volt kitéve, többen megfenyegették, mígnem 2017. október 16-án egy autóba rejtett pokolgép oltotta ki az életét. A máltai hatóságok nyomozása az ügyben óriási felháborodást keltett, és végül Joseph Muscat miniszterelnök lemondásához vezetett. A súlyos mulasztások miatt a Parlament 2019 decemberében felkérte az Európai Bizottságot, hogy saját hatáskörében tegyen lépéseket.

Az alapértékek közül kiemelkedő fontosságúként kezelik az emberi méltóság védelmét, a szabadságot, a demokráciát, a törvényesség érvényesülését és az emberi jogokat. A díjra hivatásos újságírók és/vagy szerkesztőségi csapatok pályázhatnak. A díj megalapítása kifejezi az Európai Parlament (EP) elkötelezettségét az oknyomozó újságírás, valamint az újságírók védelme mellett – hangsúlyozza az EP közleménye.

A díjjal Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónak, bloggernek állítanak emléket. A máltai kolléganőt 2017-ben oknyomozó újságírói tevékenysége miatt egy autóba rejtett pokolgéppel meggyilkolták. Gyilkosa(i) máig ismeretlenek, a nyomozást Máltán botrányos körülmények nehezítették. Emiatt külső erőket is be kellett vonni a vizsgálatba, a finn biztonsági szolgálat mellett az amerikai FBI-t.

A június 22-én a brüsszeli Európa sajtóklubban tartott indító rendezvényen megjelent Daphne Caruana egyik fia, Matthew Caruana is. Az online eseményként is követhetett rendezvényen az Európai Parlament több magas rangú személyisége is részt vett, például David Casa, quaestor (az EP elnökségének tagja), európai parlamenti képviselő és Heidi Hautala, az Európai Parlament alelnöke.