A jövő gőzgépei? – érdemes virrasztani a kutatók éjszakáján

Mint az Ericsson Magyarország mai tájékoztatóján elhangzott, a 12. alkalommal megrendezendő kutatók éjszakájától azt várják a szervezők, hogy sikerül felkelteni az érdeklődést a kutatói életpálya, a műszaki kísérletezés iránt. Évente sok tízezren keresik föl a rendezvény helyszíneit, és a látogatók között akad olyan is, aki ezen az éjszakán kötelezi el magát egy életre valamely tudományág iránt. Az is előfordulhat, hogy közülük kerül ki a „jövő gőzgépének feltalálója”.

Gyorsan változó világunkban aligha fordulhat elő, hogy már az óvodáskorban eldönthető, kiből, mi lesz. Hiszen új szakmák, új kutatási ágak jönnek létre egyik napról a másikra. Az Ericsson az idén azt szeretné bemutatni szeptember utolsó péntekjének késő esti óráiban, hogy mennyire átszövik mindennapjainkat az intelligens eszközök. Játékos demonstrációkon kalauzolnak majd az innovációs programok újítói, és ismertetnek meg egyebek mellett az „okosruhával” és a digitális fallabda-teremmel.

Érdemes tehát szeptember 30-án minél több helyszínre ellátogatni, és elmerülni a „dolgok internete” (IoT) világában. A népszerű rendezvényt az idén is a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont koordinálhatja – a Bay Zoltán Intézet, a Hétfa Kutatóintézet, a TIT és az Ericsson részvételével. Jó kétezer ingyenes program várja az érdeklődőket; hazánk mintegy ötven településen csaknem száz intézmény csatlakozott a programsorozathoz.

Több mint 70 technológiai bemutatót tartanak, valamint számos intézménnyel együttműködve szerveznek programokat, mások mellett a Budapesti Műszaki Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és az EIT Digital Budapesttel együttműködésben. A Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági, tudományos-és tehetségkutató versenyének győztesei is az Ericsson K+F központjában, a Petőfi híd budai hídfőjénél található Science Parkban mutatkoznak be.

Bemutatják egyebek mellett a Bay Zoltán Kft. által kifejlesztett Flike drónbiciklit, amelynek virtuális világát élőben is kipróbálhatjuk; a kerékpár nyerge a „trón a drónon”… A Fővárosi Vízművek pedig egy információs buszban mutatja be, hogy mi történik a felszín alatti és felszín feletti vizekkel a fővárosban.