Kajszibarack – a szépségápolás szuperfegyvere

Finom és egészséges, jótékony hatása pedig megszámlálhatatlan. Mi az? A címben szereplő kajszibarack. Az egyébként is vitathatatlanul népszerű szuperélelmiszer a szépségápolásban egyenesen nélkülözhetetlen.

A bennük rejlő kivételes tápanyagoknak köszönhetően kiemelkedően jótékony egészségügyi hatásúak a szuperélelmiszerek (divatos kifejezéssel: superfoodok), de ezeket nem okvetlenül a határokon túl kell keresnünk. Sokkal környezetkímélőbb, ha hazai termékeket vásárolunk; olyanokat, amelyek nem utazták be a fél világot. Július elejétől terem a kajszibarack, ismert néven sárgabarack. Számos hazai fajtája van ennek a jolly-joker gyümölcsnek, de mind közül a legaromásabb a Boldogkőváralja térségében termő gönci kajszibarack, amely eredetvédett is. A benne lévő aromatika, cukor és sav aránya eredményezi azt, hogy a legjobb lekvárok, dzsemek és pálinkák alapja. Ez a jellegzetes ízű és aromájú, sehol máshol nem termő különlegesség sokak kedvence. Évente fesztivált is szentelnek neki, amelyet ezrek látogatnak: Czakó Mónika, a VIII. gönci barackvigasság főszervezője elárulta, hogy az idén július 6-án tartják a barackünnepélyt.

Melyek a kajszibarack jótékony hatásai?

Rengeteg okunk lehet, hogy miért fogyasszuk. Fogyókúrázóknak is ideális, ugyanis nagyon magas a víztartalma: hidratál és méregtelenít, elenyésző a zsírtartalma és kevés kalóriát tartalmaz. A legújabb kutatások is alátámasztják, hogy mennyire fontos a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása, ugyanis az emésztésben és a bélflóra megfelelő működésében betöltött szerepén túl csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a rák kialakulásának kockázatát.

Ezenfelül sok C-vitamint is tartalmaz: természetes antioxidáns, ellenállóbbá teszi az immunrendszert és késlelteti a bőr öregedését. A friss barack karotintartalma a legmagasabb a gyümölcsök között, ami a szervezetben A-vitaminná alakul: már napi 2-3 szem fogyasztása fedezi a napi A-vitamin szükségletet. Márpedig a karotin, illetve az A-vitamin rendkívül fontos a szem megfelelő működéséhez, segíti a látás megőrzését, de az immunrendszerre is jótékony hatást gyakorol, és serkenti a máj méregtelenítő igyekezetét. Továbbá: erősíti a bőrt, a fogakat, a körmöket és a csontrendszert. A sárgabarack gazdag még káliumban, kalciumban és tartalmaz likopint valamint flavonoidokat: ezek az ásványi anyagok megelőzik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos daganatok kialakulását. Ráadásul a barack érvédő és gyulladáscsökkentő hatású is.

Mi készülhet kajszibarackból? A lekváron, süteményen, pálinkán túl finom leves és gyümölcslé alapja is lehet, a barackmagból pedig lisztet is készítenek. A magbél és a nyers barack a gyerekek kedvence! Az aszalt barack megtartja a tápanyag- és a vitamintartalmát és egész évben fogyasztható, rostanyagokban és ásványi anyagokban gazdag. Arra vigyázzunk csak, hogy nagy az energia- és a gyümölcscukor-, szénhidráttartalma, így cukorbetegnek nem javasolt.

Ahogy már említettük, a szépségipar titkos fegyvere a kajszibarack: a magőrleményből például bőrradír is készül. A héj és a gyümölcshús segíti a bőr regenerációját. Értékes olajat is sajtolnak a barackmagból, amit nem is csak a szépségiparban használnak, de készülhet belőle szappan és salátára is önthetjük.

A hidegen sajtolt barackolaj fogyasztása jót tesz, a pajzsmirigynek, a szívnek és az ereknek, de erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, gyógyír a bőrnek és a körömnek. Bőrünk könnyen és hamar beszívja a barackolajat, így más hatóanyagokat is a szervezetbe juttat, amellett, hogy szuperfegyver a száraz, gyulladt és érzékeny bőr ellen, az öregedésgátlás egyik „élharcosa”.