Kamarai konjunktúrajelentés: zavarja a német vállalatokat a magyarországi korrupció

A hazánkban működő német cégek jónak értékelik a jelenlegi üzleti helyzetet, de az idei évre nézve a tavalyinál jóval szerényebb bővülésre számítanak mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját üzletre nézve – derül ki a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara friss konjunktúra-felméréséből, amelyet ma kora délután mutattak be Budapesten. A felmérés szerint az üzleti környezettel kapcsolatos vélemények több területen is újabb, bár csak kismértékű javulást mutattak.

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara már 25 éve kérdezi meg tagvállalatait és más külföldi befektetőket arról, hogyan látják a magyarországi gazdasági helyzetet és az üzleti környezetet. Az idei eredményekkel kapcsolatosan Dale A. Martin, a testület elnöke kijelentette, hogy a befektetők nagy többsége 2019 elején is alapvetően jónak értékeli saját vállalata, valamint a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét. „Ugyanakkor jelenleg sok olyan bizonytalansági tényező van a világgazdaságban, amely a jövőre nézve inkább nehezebb gazdasági körülményeket jelez előre” – mondta az elnök. Ezért a idénre vonatkozó várakozások többségében még optimisták, de már nem annyira, mint a tavalyi felmérésben, összegezte az ezzel kapcsolatos vállalati válaszokat Martin. Szerinte „jó hír, hogy a kevésbé derűs gazdasági kilátások ellenére még mindig több vállalat tervez létszámbővítést és beruházás-növelést, mint leépítést vagy a fejlesztési kiadások csökkentését”.

Csökkent a DUIHK Befektetői Hangulat Index

A felmérés eredményeit összegző DUIHK Befektetői Hangulat-Index a gyengülő növekedési kilátások hatására az idén nagyobb mértékű visszaesést mutatott, a tavalyi 28 pontról 15 pontra csökkent, ami a DUIHK szakértői szerint a magyar bruttó hazai termék három százalék körüli bővülését jelzi az idei évre, a tavalyi öt százalék után.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara konjunktúrajelentése is azt mutatja, hogy 2018 kiemelkedően eredményes éve volt a magyar gazdaságnak – emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter az elemzés ismertetésekor. A miniszter hozzátette: a felmérésben közölt vállalatvezetői vélemények is megerősítik, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően előrelépés történt az adózás, a munkaerő-piaci szabályozás és a közigazgatási rendszer hatékonysága területén.

Maradnak a feszültségek a munkaerő-piacon

A felmérés részletes eredményeit bemutatva Dirk Wölfer, a Kamara kommunikációs osztályvezetője megállapította, hogy továbbra sem enyhültek a munkaerő-piaccal kapcsolatos vállalati kihívások. A megkérdezett cégvezetők még mindig több, mint két harmada szerint nem kielégítő a szakképzett munkaerőhöz való hozzáférés, ez viszont nyomást gyakorol a munkaköltségekre is. A vállalatok több, mint fele pedig a munkaerőhiány miatt kisebb-nagyobb fennakadásokat tapasztal a folyamatos termelésben, illetve szolgáltatási tevékenységben.

Kis lépésekben javul a gazdaságpolitika értékelése

Az üzleti és gazdaságpolitikai környezettel kapcsolatosan az idei felmérés szerint újabb kismértékű javulást mutatnak a vállalati értékelések számos kérdésben. A javulás mértéke az adózás területén volt a leglátványosabb a múlt néhány évben. Mind az adóterhelés, mind az adó-igazgatás tekintetében ma már nagyobb az „elégedett” válaszok aránya, mint az elégedetleneké, de a közigazgatás működése is javuló értékelést kapott, így mind a két területen ma már a régiós átlag fölött van a hazai elégedettség szintje. A közbeszerzések átláthatósága, valamint a korrupció tekintetében viszont – minimális javulás ellenére – a vállalativezetők továbbra sem tartják kielégítőnek a hazai helyzetet, itt Magyarország a térség többi országához mérten is gyengén szerepel.

IGEN – NEM – NINCS VÉLEMÉNYE                                                 IGEN – KIELÉGÍTŐ – ROSSZ – NINCS VÉLEMÉNYE

A megkérdezettek harmada még mindig rossznak tartja a jelenlegi magyar kormány munkáját.

A gazdasági, valamint a gazdaságpolitikai feltételrendszer összefoglaló értékelésének tekinthetők azok a válaszok, amelyeket a vállalatvezetők arra a kérdésre adtak, hogy ma újra Magyarországot választanák-e beruházásuk helyszíneként. Idén a résztvevők 82 százaléka „igen”-nel felelt, ami alig marad el a tavalyi, 84 százalékos rekord szinttől.

Arra a kérdésre, hogy mennyire vonzóak a térség országai, mint befektetési helyszín, a magyarországi felmérésben Szlovákia kapta a legjobb értékelést, a második helyre pedig – csak minimális különbséggel – Magyarország került. A térség összes (15) országában végzett felmérések alapján a legvonzóbb célország idén először Észtország, a sokéves listavezető Csehország a másik helyre szorult. Magyarország egy lépcsőfokkal feljebb lépett, Romániával helyet cserélt, a 9. helyet kapta a 20 országot felsoroló listán.

A hazai cégeket is érinti a Brexit

Az aktuális fejlemények miatt az idei felmérés elemezte a Brexit-tel kapcsolatos véleményeket is. Ezek szerint a vállalatok csaknem 40 százaléka úgy látta (februárban), hogy az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból „inkább”, vagy „nagy valószínűséggel” hatással lesz saját üzleti tevékenységére, leginkább az árbevétel csökkentésétől, költségemelkedéstől, valamint a szállítási láncokban felmerülő fennakadásoktól tartanak a cégek.

 

A kamarai jelentéssel egyidejűleg a magyar pénzügyi tárca közleményt jelentetett meg:

“A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara konjunktúrajelentése is azt mutatja, hogy 2018 kiemelkedően eredményes éve volt a magyar gazdaságnak – emelte ki Varga Mihály az elemzés ismertetésekor. A pénzügyminiszter hozzátette: a felmérésben közölt vállalatvezetői vélemények is megerősítik, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően komoly előrelépés történt az adózás, a munkaerőpiaci szabályozás és a közigazgatási rendszer hatékonysága területén.

Azon az úton, amelyet Magyarország az elmúlt évtizedekben bejárt, fontos útitársak voltak az itt működő német vállalatok, amelyek tapasztalataik megosztásával és az általuk támasztott követelményekkel is hozzájárultak a magyar gazdaság fejlődéséhez – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: Németország a legnagyobb tőkebefektető és foglalkoztató Magyarországon, több mint két és félezer német vállalat mintegy kétszázezer embernek ad munkát.

A tárcavezető ismertette: a jelentésből kitűnik, hogy a vállalatok a növekedést támogató tényezőként értékelik a szigorú és fegyelmezett költségvetési politikát, amelynek köszönhetően az államháztartás hiánya már hetedik éve a GDP 3 százaléka alatt van és évről-évre csökken az államadósság. A gazdaságpolitikával való elégedettség 2019-ben újabb csúcsot ért el, 10-ből 8 indikátor javulást mutat. Az előrelépés mértéke az adózás terén a leglátványosabb: 2009-ben, a pénzügyi válság idején még a cégek 80 százaléka volt elégedetlen az adóterheléssel és az adóigazgatási eljárásokkal, 2019-ben viszont már mindkét területen nagyobb az elégedett válaszok aránya. A magyar gazdaság megfelelő környezetet kínál a német vállalkozásoknak, ezt jól mutatja hazánk iránti elkötelezettségük is: a megkérdezettek 82 százaléka ma is Magyarországon valósítaná meg beruházását.

A világgazdaság növekedésének lassulására vonatkozó vállalatvezetői vélemények is megerősítik, hogy a kormány által kidolgozott és már elfogadott „Program a Versenyképesebb Magyarországért” megfelelően azonosította azokat a területeket, ahol tovább kell lépnünk – hívta fel a figyelmet a tárcavezető megemlítve többek között a vállalati környezet javítását, a K+F-rendszer fejlesztését és a munkavállalók képzettségének növelését.”