Kati néni szerepében

Függöny fel, új felvonás, jön Kati néni! Megmondta, ő is anyuka, megérti a szülők gondját, a pedagógusok körülményeit, és semmi kétség, talál pénzt, megoldást a tanár–diák lázadás lecsillapítására. (A nyitó képen: Novák Katalin köztársasági elnök a győri Révai Gimnáziumban Horváth Péter igazgatóval, a Nemzeti Pedagóguskar elnökével. Foto: az elnök asszony Facebook-oldaláról.)

Kati néni, tökéletes választás, hiteles, a dacos háttérből neki, és nem Semjén Zsoltnak vagy Németh Szilárdnak kell előlépni, a gyermekkorra, az elsőáldozásra, az első jeles feleletre, az elkobzott puskákra, emlékezni. Kati nénit sokan szeretik, gimnazistaként bene volt a bulikban, a sítáborban a többiekkel együtt hempergett a hóban, nem mindig viselt fülbevalót, Fideszest, OV-set pláne nem, szóval Kati néni szerethető kiscsaj volt, neki még azt is elnézték, hogy amikor szeretett középiskolája névadóját szeretett párttársai nemkívánatosnak nyilvánították, akkor ő nem szólalt meg, nem mondta, hogy a szeretett Kínában nagyobb kommunisták élnek a nemszeretem néhai Ságvári Endrénél.

Szóval, Kati néni akkor hallgatott, de várható, hogy most nekimegy a zűrzavarnak, merő újdonságokat mond „a tudás hatalom” vagy „pedagógus nélkül nincs jövő”, meg ilyesmit, talán egy kicsit plagizál is, az ő hivatalában ez nem akkora bűn: „a tanító a nemzet napszámosa”, gondolatait vélhetően a közmédia támogatásával megosztja az országgal, párttársai, mert azok megmaradtak, megtapsolják, szeretett pártja vezérszónoka elmondja, hogy a hatalom mindig tisztelte a pedagógusokat, támogatta az iskolákat, a diákokat pedig a tenyerén hordozta.

A sztrájknak, a munkabeszüntetésnek kölcsönös engedmények árán vége lesz, és a nehéz, de szép napokra emlékezve, az oktatás irányítói pedig javasolni fogják, hogy a várhatóan új történelemkönyvekben Dobó Katica helyett már Kati néni neve szerepeljen.