Kátyúk százezrei tátongnak a hazai utakon

Úthibák tömkelege veszélyezteti a közúti közlekedést, a járművek épségét. A kátyúk által okozott károkat az útkezelők nemigen akarják elismerni, legföljebb felerészt térítik meg őket; általában a nem kellően bizonyított/bizonyítható, illetve a figyelmeztető jelzőtáblával ellátott szakaszokon történt károkat utasítják el. Éppen ezért a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) ismételten fölhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy az évi néhány ezer forintos kátyúbiztosítás eleve növeli a kártérítés esélyét, célszerű tehát megkötni ezt a szerződést. (Cikkünk illusztrációinak forrásai: Augsburger Allgemeine, AutoBild, Morgenpost, Arabella, Kátyúvadász, Freie Presse.)

A kátyúbiztosítás már évi két-háromezer forintért (ez naponta mindössze 8 forint!) köthetők – jellemzően kgfb vagy casco mellé, kiegészítő biztosításként. Vannak társaságok, amelyek önálló szerződésként is ajánlják. Szakértők szerint a kátyúkár-biztosítás még casco mellett is indokolt, mivel ez utóbbi csak zsebbe vágó kár esetén igazán kifizetődő, a kátyúkárok átlagos költsége viszont általában 30–35 ezer forint (ami bosszantó és nem tervezhető kiadás), ekként legtöbbször a casco minimális önrészének mértékén belül marad.

A kátyúbiztosítások további előnye, hogy

  • az autós az útkezelő helyett a biztosítójánál jelentkezik kártérítésért,
  • egyes módozatok a figyelmeztető táblával jelölt útszakaszokon keletkezett károkra is kiterjednek,
  • a térítést nem terheli önrész
  • összességében a sikeres kárrendezések aránya jóval kedvezőbb, mintha a károsult az útkezelőkkel harcolna az igazáért.

Kátyúbiztosítás híján kártérítés az érintett útszakasz kezelőjétől kérhető. Ez lakott területen belül az illetékes önkormányzat, kivéve Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalait, ahol a Budapest Közút Zrt. az útkezelő. A lakott területen kívüli utak egységesen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében állnak.

Kátyúkhoz kapcsolódó vezetéstechnikai tanácsok:

1. Ha látható, hogy elkerülhetetlen a kátyú, a biztonságos közlekedés lehetőségei szerint csökkentse a jármű sebességét! Ha elkerülhetetlen a kátyúba érkezés, ne fékezzen! Ha ugyanis a gumi fékezetlenül tud átgördülni az úthibán, lényegesen kisebb erőhatás éri az abroncsot, illetve általa a kerékabroncsot és a futóművet is.

2. Pocsolyába hajtván mindig számolni kell azzal, hogy alatta akár 20-30 centiméter mély gödör rejtőzik.

Akár a biztosítónál, akár az útkezelőnél szeretné érvényesíteni a jármű tulajdonosa a kárigényét, azt csak kellően bizonyító erejű igazolással teheti meg. Célszerű tehát következőkre ügyelni:

  • Ha lehet, a károsult maradjon a helyszínen, ugyanis az utólagos dokumentáció kevésbé hiteles, ilyenkor már sem tanú, sem rendőri jegyzőkönyv szerezhető. Kivétel: ha az azonnali megállás balesetveszélyt idéz elő, illetve autópályán. Ezért javasolt, hogy az autós (ha járműve még alkalmas rá) hajtson a legközelebbi pihenőhelyre, és onnan intézkedjék.
  • Készítsen a lehető legtöbb fényképet – ezeken mind a kátyú, mind a sérülés, mind a helyszín legyen jól azonosítható. Az arányok pontos érzékeltetése céljából helyezzen el fölismerhető tárgyakat a jármű közelében, a káreset helyén az arányok pontos érzékeltetése végett.
  • A bizonyítási eljárás lezárásáig tartsa meg a sérült alkatrészeket.
  • Igyekezzék tanúkat szerezni.