Kék ragyogás – autizmus-világnap: április 2.

Annyi mindennek van világnapja, hogy szinte minden napra jut egy. Az április 2-i mégis más, mert azokra a másokra hívja fel a világ figyelmét, akik nagyon sokan szinte észrevétlen itt járnak közöttünk és megértésünket, elfogadásunkat, szeretetünket várják.

A legutóbbi felmérés szerint már minden 54. gyermek érintett autizmusban. Számuk, sajnos, látványosan nő, miután az autizmus napjainkban árnyaltabban felismerhető és diagnosztizálható, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. Ezek a gyerekek és az időközben felnőtt nemzedékek többnyire láthatatlanok a társadalom számára.

Kívülről nem látszik, holott a diagnózis nemcsak az autista gyerekek és felnőttek életét határozza meg, de gyökeresen megváltoztathatja a családtagok életét is. Sőt, az autista személyek számára szükséges szolgáltatások hiánya lassan beszivárog a társadalom mindennapjaiba is. Nemcsak óvodai, iskolai helyre, nappali ellátásra, lakóotthonra és speciális fejlesztésekre van szükség, de utazás, ügyintézés vagy egy egyszerű vásárlás közben is fontos az akadálytalan környezet az autista emberek számára, ami akkor valósulhat meg, ha a szolgáltatásban dolgozók megfelelő ismeretekkel rendelkeznek.

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjává. Az a cél, hogy ezen a napon az autizmusra irányuljon a társadalom figyelme. Jobban megismerje, megértse és elfogadja az autista embereket, bepillantást nyerjen a mindennapjaikba, nehézségeikbe és vágyaikba.

Az Autisták Országos Szövetsége és tagszervezetei egyaránt figyelemfelhívó kezdeményezésekkel, rendezvényekkel készülnek erre a napra és a rá következő időszakra. Az egész országban számtalan esemény várja a megértéssel közeledő érdeklődőket, az érintetteket, mindazokat, akik szeretnék az eddiginél jobban érteni és támogatni az olykor furcsának tűnő embertársaikat, akiknek teljes és boldog életet adhat az eddiginél több megértés, a több figyelem, az elfogadás.

Az AOSZ honlapjáról bárki választhat programot, eseményt, illetve kapcsolódhat aktívan a szervezet kezdeményezéreihez. Az autizmus nemzetközi világnapjához kapcsolódó Light it up blue! – Ragyogj kéken! kampány részeként minden évben kékre színeznek egy ikonikus építményt.

Az idei különleges lesz: a Lánchíd mellett a Müpa (Művészetek Palotája) is kéken ragyog majd április 2-án este. – A különleges eseményhez pályázatot is hirdetett az AOSZ. Fényképezd le ez a kéken világító Lánchidat vagy a Művészetek Palotáját és küldd el a jatek@esoember.hu email címre! A fájlnév elnevezésében kéretik megadni az alkotó nevét. Pl. Minta_Barnabás_Lánchíd1.jpg.