Lopott ötletből plakátol a CÖF

Ismét ellepték az utcákat a politikai hirdetések, ezúttal nem kék, hanem fehér plakátokkal rondították tele az országot. Az elkövető a magát függetlennek mondó, ám a kormányt minden körülmények között maximálisan támogató CÖF–CÖKA. E két, jellegzetes nevű szervezet rendelte meg azokat a plakátokat, amelyeken a „Négyek bandája”, Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egymás mellett látható. A feliratot – Megvették őket kilóra – saját ötlet híján Orbán Viktor március 15-i beszédéből kölcsönözték. De nemcsak a miniszterelnöki mondatot nyúlták le a nemzet legjobbjai, képi megjelenítésként egy amerikai punkegyüttes fotóját is lekoppintották.

Nem a mostani a CÖF–CÖKA első nagy hatású, a magyarság megmaradásnak szempontjából kulcsfontosságú dobása. 2019 decemberében, nem sokkal karácsony előtt azzal az örömteli hírrel lepte meg a közvéleményt, hogy kéthavonta imareggeliket rendez, mégpedig azért, hogy ezzel inspirálja Európa népeit a keresztény értékek védelmére. Barsi Balázs személyében egy ferences szerzetest is sikerült megnyerni az ügynek, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy „az ima által kapcsolatba lépünk istennel, az étkezés által pedig részévé válunk az univerzumnak.”

Ez volt jó négy évvel ezelőtt, most pedig itt vannak a Kövess Minket Kft. által jegyzett plakátok. Fehér alapon, rajtuk „a haza négy ellenségével”, akit – Orbán Viktor és a CÖF állítása szerint – megvettek kilóra. Hogy kik vásárolták meg a négy politikust, az nem derül ki a plakátról, de erre nincs is szükség. Mindenki tudja, hogy Brüsszel mesterkedését kell sejteni a háttérben, valamint Soros Györgyöt, a magyar származású amerikai zsidó milliárdost. Róla már régóta köztudott – ezt harsogja ugyanis a Fidesz sajtója –, hogy Európa és a kereszténység elpusztításán dolgozik, s ha nem volnának olyan hősök, mint a CÖF–CÖKA tagjai, már rég megszűnt volna a kontinens és a kereszténység.

Más kérdés – és aki képes az agyát a gondolkodás szolgálatába állítani, tudja –, hogy a plakáton szereplő négy politikusnak kevés köze van egymáshoz. Mert bár valamilyen szinten mindegyikük a Fidesz ellenzékéhez tartozik, a valóságban nem igazán szívelik egymást. Főleg a DK elnökétől, Gyurcsány Ferenctől szoktak elhatárolódni, ami persze a nemzet élcsapatát – még mindig a CÖF–CÖKA nevű, magát civilnek mondó szervezetről beszélünk – nem zavarja. Ahogy egy régi dakota közmondás szerint az antiszemitizmushoz nincs szükség zsidókra, úgy a gyurcsányozáshoz sincs szükség Gyurcsány Ferencre. Megy ez nélküle is, a kormányzati propaganda jó ideje és jó időre megágyazott ennek.

A szlogent tehát tiszta forrásból, Orbán Viktortól lopták, de a képi megjelenítés sem mondható eredetinek. Olyannyira nem, hogy a plakáton látható négy, fehéringes alak, elől egy S betűvel, amelyet egy nyakkendővel a dollár jelévé alakítottak, már egy 1980-i fotón is feltűnt. Az 1978 júniusában San Franciscóban alakult Dead Kennedys punkegyüttes tagjai is fehér ingben mutatkoztak a róluk készült fotókon, egy nagy, fekete S betűvel és fekete nyakkendővel, mely utóbbi dollárjellé alakította a képet. A társadalom elé humoros fricskát támasztó punkok egyik ironikus dalának címe California Über Alles, egy másiknak pedig a Holiday in Cambodia címet adták.

A két fotó kísértetiesen hasonlít, ám vannak különbségek. A Dead Kennedys pénzügyei többnyire transzparensek, a CÖF–CÖKA esetében ez nem mondható el maradéktalanul. A szervezet a pénzügyi forrásaira és költéseire vonatkozó kérdésekre rendszerint azzal szokott válaszolni, hogy minden forintról elszámolnak, ezeket az elszámolásokat azonban nem szokták a nyilvánosság orrára kötni. 

A mostani esetben feltehetőleg az is titokban marad, mi vitte rá a CÖF–CÖKA által megbízott Kövess Minket Kft.-t, hogy egy majdnem 45 évvel ezelőtt készült fotóról koppintsák az ellenzék lejáratására legyártott plakátjaikat.