Kevés a vérplazma – életmentőket keresnek

Hazánkban naponta jó 4000 embernek van szüksége életmentő, vérplazma-alapú gyógyszerekre. Tavaly a Covid-19 miatti korlátozások következtében látványosan csökkent a plazmaadók száma. (A Der Spiegel képén: vérplazmaadás.)

Dr. Nyerges Judit, a Takeda (Vascular Plazma és Sanaplasma) plazmaközpontok ügyvezetője tudósítónknak elmondta: súlyos gond vérplazmahiány, mert életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek belőle; létfontosságú a betegek számára a folyamatos vér- és vérkészítmény-ellátás. A vérplazmahiány miatt az ellátásban akár hónapokon belül fennakadás keletkezhet. Minden eddiginél nagyobb szükség van a segítségre. 

A csökkenő donorszámnak az is az oka, hogy a járvány miatti korlátozások idején ki és milyen feltételekkel adhat vérplazmát. A válasz egyértelmű: a plazmaadás nem állhat le, mert elengedhetetlen a vérplazma-terápiára szoruló betegek számára, és hozzájárul az egészségügyi rendszer biztonságos ellátásához.

Az Országos Vérellátó-szolgálat egyik vezetője tudósítónknak elmondta „A vérplazma-adók szerepe a jelenlegi járványhelyzetben is kiemelkedően fontos. Olyan plazmadonorokra is nagyon számítunk, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen és már legalább három hét eltelt a felgyógyulásuk óta. A koronavírus-fertőzésből kigyógyult ember vérplazmájára azért van szükség Magyarországon, mivel a készítményt sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában.”

A mesterségesen elő nem állítható vérplazmából életmentő gyógyszereket készítenek vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek és hepatitisz B-ben szenvedők számára. Emellett plazma szükséges például a műtéteknél használt fibrinragasztó és tetanusz elleni vakcina előállításához is. Magyarországon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszer-ellátottságához pedig 40 ezer donáció szükséges. A ritka betegségben szenvedő betegek számára a plazma alapú terápiák jelentik az egyetlen kezelési lehetőséget.

A hemofília az egyik legsúlyosabb vérzést okozó, örökletes betegség. Öt ember vérplazmája szükséges ahhoz, hogy fedezze egy hemofíliás beteg napi gyógyszerét.

Vérplazma nélkül jó néhány életmentő terápia nem léteznék. A plazmaadás egyszerű és biztonságos, a véradáshoz hasonló eljárás, akkor a vér egyik alkotóelemét, a plazmát veszik le. A vérplazma szalmasárga folyadék, a vér 55%-a, főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz.  Plazmaadáskor csak a vérplazmát távolítják el, a vörös és a fehér vérsejteket és a vérlemezkéket egy zárt rendszeren keresztül visszaáramoltatják a donor szervezetébe. Ez a folyamat plazmaferezis néven is ismert. A plazmaadás alkalmanként 45-60 percet vesz igénybe. 

A vérplazmaadáshoz szükséges további tudnivalók és bejelentkezés plazmaadásra itt, tessék kattintani!