Karbonsemlegessé tenné a távfűtését Bécs

Az osztrák főváros egyike annak a hét európai városnak, amely 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni a távfűtési és -hűtési rendszerét, hogy ezzel is közelebb kerülhessen klímavédelmi vállalásainak megvalósításához.

A Decarb City Pipes 2050 európai uniós program keretében a városok megoldási javaslatokat és ütemtervet dolgoznak ki arra, miként lehet a jellemzően földgázalapú távhőellátást megújuló energiaforrásokra átállítani. (Kép: a bécsi távhővállalat, a Fernwärme Wien spittelaui épülete © Eurocomm-PR / Regina Hügli)

Az Európai Unióban nagyjából a teljes energiafogyasztás felét, Bécsben több mint egyharmadát teszi ki az épületek fűtésére és hűtésére felhasznált energia. Ha tartósan csökkenteni akarják az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor ez az a terület, ahol látványos eredményeket érhetnek el, ha földgáz helyett megújuló energiahordozókra állnak át a távfűtés és -hűtésben. Azonban hiába az elszántság, a városok gyakran nem rendelkeznek az ehhez szükséges erőforrásokkal és kapacitásokkal.

Ezt a problémát kívánja áthidalni a Decarb City Pipes 2050 elnevezésű hároméves uniós terv, amely a Horizon 2020 keretében valósul meg. A 2023 augusztusáig tartó programban hét európai város – Bécs, Bilbao, Pozsony, Dublin, München, Rotterdam és Winterthur – vesz részt. A városok egymással szoros együttműködésben és az energiaszolgáltatóik aktív részvételével megoldási lehetőségeket és ütemtervet dolgoznak ki arra, miként lehet a városi távhőellátásban a földgázt megújuló energiahordozókra cserélni. Az így megszerzett tudást később a többi európai városnak is a rendelkezésére bocsátják.

A kezdőket és a terület éllovasait egyaránt tömörítő csapatot egy szakértői csoport támogatja, amelyben az európai energiapolitika nagyágyúi is részt vesznek.

„A káros anyagokat nem kibocsátó energia-rendszerekhez már adott a technológia. A kérdés most az, hogy miként gyorsítsuk fel a megvalósítást és csökkentsük a költségeket. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek ezeknek a városoknak néhány nagyszerű megoldás kidolgozásában” – vélekedik a szakértői bizottság egyik tagja, Kees van der Leun, a Guidehouse tanácsadó cég igazgatója.

A program a bécsi Urban Innovation Vienna GmbH vezetésével valósul meg.