Kezdődik a nyaralási idény – terrortámadás-kockázat

Napjainkban sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy a turisták által szívesen látogatott helyszínen történik terrortámadás. Biztosítási szempontból továbbra sem pontosan ismert, hogy ilyen esetekben kiterjed-e vagy sem az utasbiztosítás erre a kockázatra, a terrortámadást ért területre.

„A MABISZ tagbiztosítói már a New-York-i ikertornyok elleni támadások, 2001. szeptember 11-e után kezdeményezték, hogy a hazai utasbiztosítási szerződésekbe foglalt addigi kizárásokon enyhítsenek, de a szerződések ebből a szempontból még ma sem teljesen egységesek” – jelentette ki Horváth Péter, a MABISZ Utasbiztosítási Bizottságának elnöke.

A szakértő szerint napjainkban a biztosítók többsége gyakorlatilag átvállalja a terrorcselekményekből eredő sérülések kórházi ellátásának a költségeit, és hasonlóan jár el, mintha ügyfele bármely más okból, egészségügyi problémája miatt szorulna baleseti-kórházi ellátásra. Ez alól egyetlen kivétel van: ha az elutazás pillanatában az adott országot vagy annak egy régióját, az ügyfél úti célját a konzuli szolgálat az utazásra nem javasolt úti célok közé (I-es kategória) sorolja.

A konzuli szolgálat két kategóriába sorolja az általa utazásra nem javasolt térségeket:

  1. Utazásra nem javasolt országokra és térségekre, illetve
  2. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országokra és térségekre

Különösen azokban a térségekben lehet számolni terrorveszéllyel, amelyek a múltban is terrorcselekmények célpontjai voltak, ahol polgárháborús állapotok uralkodnak, illetve ahol katonai műveletek folynak, valamint ahol a terroristák a helyi lakosság támogatását élvezik. Utazás előtt mindenképp javasolt, az utas saját érdekében kötelező a tájékozódás a konzuli szolgálat folyamatosan frissülő hivatalos honlapján.

Tavaly folytatódott a kiutazások számának növekedése, s ezen belül a többnapos utazások száma is látványosan emelkedett. A több napra tervezett utak száma immáron elérte, sőt, a legfrissebb adatok szerint meg is haladta a 2008-i, a gazdasági válság kitörése előttit. A kiutazások számának bővülésével párhuzamosan az utazásbiztosítási piac is növekedésnek indulhatott.