Kihívások előtt az európai gazdaság – visszafogott növekedés

 
Immár hetedik éve folyamatosan növekszik az európai gazdaság, és az Európai Bizottság mai előrejelzése szerint 2020-ban és 2021-ben tovább bővül. A munkaerő-piacok továbbra is szilárd alapokon állnak, és folytatódik a munkanélküliség csökkenése.

A külső környezet azonban ma már jóval kevésbé támogató, és nagy a bizonytalanság. Ez különösen a feldolgozóipart érinti, amely egyúttal szerkezeti átalakuláson megy keresztül. Így az európai gazdaság várhatóan egy olyan elhúzódó időszak elé néz, amelyet visszafogott növekedés és alacsony infláció jellemez. Az EU egészét tekintve 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben egyaránt 1,4%-os GDP-növekedést prognosztizál a Bizottság.
 
A számottevő mértékű politikai bizonytalanság és az Egyesült Államok és Kína között továbbra is fennálló kereskedelmi feszültségek visszafogták a beruházásokat, a gyártást és a nemzetközi kereskedelmet. Mivel a globális GDP növekedési üteme várhatóan továbbra is alacsony marad, az európai növekedés az inkább belföldön jelentőséggel bíró ágazatok erejétől függ. Ezek az ágazatok viszont a munkaerőpiac által támogatott bérnövekedésre, a kedvező finanszírozási feltételekre és egyes tagállamokban a támogató költségvetési intézkedésekre támaszkodnak. Bár a gazdasági növekedés minden bizonnyal az összes tagállamban folytatódni fog, a növekedés belső hajtóerői önmagukban valószínűleg nem lesznek elegendőek az erőteljes növekedés fenntartásához.
 
A munkahely-létesítés az egész EU-ban továbbra is meglepően eredményes. Ez részben azzal magyarázható, hogy rendszerint időt vesz igénybe, amíg a gazdasági fejlődésnek a munkahelyekre gyakorolt hatása érezhetővé válik, másrészt pedig annak tulajdonítható, hogy a foglalkoztatás súlypontja a szolgáltatási ágazatokra helyeződött át. A foglalkoztatás kiugróan magas szintet ér el, az EU-n belüli munkanélküliség pedig az évezred eleje óta a legalacsonyabb szinten van. Az előrejelzés szerint az EU-n belüli munkanélküliségi ráta tovább fog csökkenni az idei 6,3%-ról, és 2020-ban és 2021-ben 6,2%-on stabilizálódik majd. Az inflációs nyomás várhatóan visszafogott marad a következő két évben: az EU egészében az előrejelzés szerint az idén és jövőre 1,5%-os, 2021-ben pedig 1,7%-os lesz az infláció.
  
A magyar gazdaság eddig ellenállónak bizonyult a világméretű lassulással szemben – ideiglenes belföldi tényezőknek köszönhetően. A növekedés azonban várhatóan le fog lassulni a belső támogatás lanyhulásából és a kulcsfontosságú exportpiacok tartósnak ígérkező gyengeségéből adódóan: 2019-ben 4,6%-os GDP-növekedést prognosztizál az előrejelzés, 2020-re és 2021-re pedig egyaránt 2,8%-ot. A növekedés mérséklődése valószínűsíthetően enyhíteni fogja a költségekre és az árakra nehezedő nyomást, és megállítja a külső egyenleg romlását. Mind az általános, mind a strukturális költségvetési egyenleg esetében javulás prognosztizálható. Az infláció várhatóan mérséklődik (2019: 3,4%, 2020: 3,1%, 2021: 3%), a munkanélküliség pedig stabil marad az előrejelzés szerint (2019-ben, 2020-ban és 2021-ben egyaránt 3,4%). A várakozások szerint tovább csökken mind a bruttó államadósság szintje (2019: 68,2%, 2020: 66,7%, 2021: 64,4%), mind az államháztartási deficit (2019: -1,8%, 2020: -1,0%, 2021: -0,8%).

DiscoverEU: november 28-ig pályázhatnak az utazni vágyó fiatalok

Az Európai Bizottság ma új pályázati fordulót hirdetett meg a DiscoverEU kezdeményezésben. Az Európai Unió területén élő 18 éves fiatalok november 28-án déli 12 óráig pályázhatnak ingyenes utazási igazolványra, mellyel 2020. április 1. és október 31. között utazhatják be Európát. Az utazás közben megismerkedhetnek a kontinens kulturális örökségével, bővíthetik ismereteiket, és hasznos készségeket sajátíthatnak el. A sikeres pályázók számos találkozón és rendezvényen is részt vehetnek, és utazási naplót is kapnak, amelybe feljegyezhetik élményeiket. A DiscoverEU keretében megvalósuló tevékenységek és rendezvények témája 2020-ban a fenntartható zöld Európa lesz.

A jelenlegi fordulóban azok pályázhatnak, akik uniós ország állampolgárai, és 2019. december 31-én 18 évesek, azaz akiknek születési időpontja a 2001. január 1. és 2001. december 31. közötti időszakra esik, e két dátumot is beleértve. Az érdeklődő fiatalok 2019. november 28-ig jelentkezhetnek az Európai Ifjúsági Portálon. A pályázóknak általános uniós ismereteket felmérő kérdéssort is meg kell majd válaszolniuk, az értékelő bizottság ennek alapján bírálja el jelentkezésüket és választja ki a nyerteseket. A pályázók 2020 januárjában kapnak értesítést az eredményről.

A sikeres pályázók egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban utazhatnak, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Alapesetben vonattal utazhatnak, de esetenként más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek, így például buszt vagy kompot, sőt – kivételes esetben – repülőgépet is. Így az EU távoli területein vagy szigetein élők előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

A Bizottság eddig három pályázati fordulóban összesen 50 000 utazási igazolványt osztott ki 275 000 jelentkező között. Magyarországról eddig 7385-en pályáztak, közülük 948 fiatal indulhatott útnak. Az új kiírásnak köszönhetően – melyet a tervek szerint 2020 első felében újabb forduló követ majd – további 20 000 európai – köztük több száz magyar – fiatal kap most lehetőséget arra, hogy részt vegyen a kezdeményezésben. A DiscoverEU költségvetése idén 16 millió eurót tesz ki, jövőre pedig várhatóan eléri a 25 millió eurót.