Parkoló helyett oázis a bécsi Naschmarktnál

Csábító zöldterületet és őstermelői piacot hoznak létre a bécsi Naschmarkt tizenkétezer négyzetméteres parkolója helyén, így szüntetve meg az osztrák főváros egyik legnagyobb hőszigetét. Az európai uniós tervpályázatot társadalmi párbeszéd előzi meg, amelyhez egy hét alatt csaknem 2400 hozzászólás érkezett. (Nyitó kép: a “Kurier” illusztrációja.)

A bécsi Naschmarktnál található óriási betonplacc 1972 óta parkoló. A mintegy 12 ezer négyzetméteres terület egykor az élelmiszerpiac szerves része volt, majd amikor elkészült a Wien-Inzersdorfi Nagybani Piac, a kor szellemiségének megfelelően parkolót csináltak belőle. Mivel a terület kihasználtsága csupán 40 százalékos és az óriási betonfelület nyaranta csak úgy izzik a forróságtól, a bécsi városvezetés most úgy döntött, hogy a terület kétharmadán feltörik a betont és helyette zöld oázist hoznak létre sok hűsítő árnyékkal. Az átalakításkor fedett, ám nyitott piacterületet is kialakítanak – a tervek szerint zöldtetővel és napelemekkel -, ahol a termelők kínálhatják majd a regionális finomságokat. A nagy népszerűségnek örvendő bolhapiac megmarad.

Az egykori parkoló funkcióváltásáról társadalmi párbeszédet kezdeményezett az osztrák főváros, ami már a kezdet kezdetén óriási érdeklődést keltett: egy hét alatt csaknem 2400 hozzászólás érkezett. Az hozzászólók mintegy fele a környékbeli kerületek lakója, átlagéletkoruk 42 év. A koronavírus-járvány miatt a lakosok főként e-mailben és online, a https://markthalle.wienwirdwow.at/ oldalon keresztül oszthatják meg ötleteiket és mondhatják el a területtel kapcsolatos elvárásaikat. Emellett a városvezetés tízezer hagyományos levelet is kiküldött az érintett kerületek lakóinak. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, májusban és júniusban kis létszámú tájékoztató rendezvényeket is tartanak majd a lakosoknak, ahol a beruházásban részt vevő kerületek vezetőitől is lehet majd kérdezni.

A társadalmi párbeszéd 2021 júniusáig tart és ennek eredményei képezik majd az európai uniós tervpályázat alapját, amelyet várhatóan ez év őszén írnak ki.