Szigorú szabályok szerint újra megnyílik az Országos Széchényi Könyvtár

Holnaptól a koronavírus-fertőzés miatt bevezetett egészségvédelmi előírások mellett újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK). A nemzeti bibliotéka törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10–17 óra között tart nyitva; különgyűjteményeinek, valamint könyves- és ajándékboltjának a nyitása később várható. (A nyitó képet Szemerédi Ágnes készítette.)

A járványügyi szabályok szerint, a távolságtartási szabályok megtartása végett 50 személyben korlátozza a könyvtár az egyszerre fogadhatók számát; e létszám elérése után újabb látogató nem léphet be a könyvtárba. Érkezéskor kötelező a kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi és a személyazonosító igazolvány (vagy a személyazonosság igazolására alkalmas más hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik a ruhatárnál. Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság megtartása és ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk viselése. A havi, féléves vagy éves olvasójeggyel érkező olvasók részére adott műanyag táskákat távozáskor nem kell leadni, ha elhasználódnak, a könyvtár újakra cseréli őket.

Az olvasótermekben egymástól biztonságos távolságban alakítottak ki egyéni olvasói helyeket, a katalógustérben kihelyezett fotelekkel pedig kényelmes lehetőséget kínálnak az olvasásra és a társalgásra. A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumokat 72 órára karantén helyezik, ez idő alatt nem adják ki őket másnak.

A látogatóink védelmében átmenetileg szüneteltetik az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép hozzáférését, saját eszköz használatára azonban lehetőség van. A könyvtár nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el; a saját mobil informatikai eszközzel nem rendelkező olvasók számára a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál a könyvtár munkatársai megkeressük a kért raktári jelzetet.

A mikrofilm-olvasóteremben is korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások, amelyeket használat a könyvtár dolgozói fertőtlenítik. A fizikai érintkezés elkerülésére átmenetileg szüneteltetik a mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásokat.

A biztonságos működéshez az épület területén, különösen a mosdókban rendszeresek a fertőtlenítő takarítások. Az újranyitás részleteiről az Országos Széchényi Könyvtár honlapján bárki tájékozódhat.