Kilátókat épít a Békatutaj a Tisza-tóra

A vízitúrázók és a motorcsónakkal kirándulók nagy örömére két új ökoturisztikai létesítmény építésébe kezdett a Békatutaj Egyesület. Mindkét új kilátó kizárólag vízen lesz megközelíthető, Poroszlóhoz közel, a Hortobágyi Nemzeti Park területén.

A kétezres években épültek már Tisza-tavi kilátók, amelyek közkedvelt vízitúrás célponttá váltak, csakhogy mostanra tönkrementek. Bár a múlt években épült helyettük néhány kisebb-nagyobb kilátó, ám a vízi túrázók számára kevés, hogy a hivatalos strandokon és kikötőkön kívül csak kevés helyen tudnak kikötni, pihenni.

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke szerint a kajak- és kenutúrákhoz szükség van kikötési pontokra, mert időnként pihenni is kell. A megállók építésére a Hortobágy Nemzeti Park szakembereivel együttműködve olyan helyszíneket választottak, amelyek kellemes túrák részei, és ahol változatos látvány várja a látogatókat.

Az egyik kilátó a csapói Holt-Tiszához közeli szigeten épül; ott volt már egy népszerű madármegfigyelő torony. Az új kilátó a nádasban kap helyet, így láthatóvá válik majd az egész Poroszlói-medence és a Holt-Tisza. Az építkező Békatutaj Egyesület a szigeten már el is készítette az új stéget, ami lehetővé teszi a kulturált kikötést.

A másik kilátó az újlőrincfalvi Neptun kikötőhöz és a Ravasz-háthoz közel, egy hínárral benőtt kis öbölben található majd. Különlegessége lesz, hogy csak vízi járművekkel lehet megközelíteni.

Mindkét kilátó kilenc méter magas lesz. A tervező, Komáromi Tas a modern, ám tájba illeszkedő megjelenés mellett nagy fontosnak tartotta, hogy a szerkezet a lehető legtartósabb legyen. A kilátók alapját ezért négy méter hosszú horganyzott acél talajcsavarok adják, a felépítmény pedig vörösfenyőből készül. A munkákat az illetékes kormánybiztosi iroda 35 millió forinttal támogatja.

A Békatutaj Egyesület elkötelezett amellett, hogy a kilátók minél tovább szolgálhassák a túrázókat. Az időjárásnak erősen kitett építmények állagának megóvása költséges vállalkozás, ezért az egyesület olyan helyi szolgáltatókból álló közösséget szervez, amelyek szeretnének hozzájárulni a tornyok fenntartásához. Jó néhány szolgáltató már alá is írt együttműködési megállapodást, ám a Békatutaj Egyesületnél továbbra is várják a közreműködőket, hogy a kilátók minél tovább szép környezetben, és kifogástalan állapotban működhessenek.

Az ingyenesen igénybe vehető kilátók a következő idényben már várják a túrázókat.

A jó évtizeddel ezelőtt, 2008-ban alapított Békatutaj Egyesület vízi, gyalogos és kerékpáros, valamint kalandtúrákat szervez, és cselekvő módon részt vesz a környezet védelmében is. Úttörő és példás módon tagjai tavaszonta „negatív hulladékkibocsátású vízi túrára” indulnak a Tisza-tavon: kenukba szállnak, és a másképp megközelíthetetlen helyekről gyűjtik a szemetet, hulladékot.