Kilencszáznál több közúti árufuvarozó cég tűnt el a hazai cégvilágból

Az Opten adatai szerint az idén 902-vel kevesebb közúti árufuvarozással foglakozó cég működik Magyarországon, mint két évvel ezelőtt – tette közzé Hantos Zoltán, a céginformációs szolgáltató vezető munkatársa.

A vizsgált időszak első évében (2016) 11 054 ilyen profilú vállalkozás összesen több mint 1467 ezer millió forint árbevételt ért el. Tavaly már csak 10 608 vállalkozás maradt talpon, amelynek összes árbevétele 1369 ezer millió forintra csökkent. Az idén ennél is kevesebb, 10 152 közúti árufuvarozó vállalkozás kamionjai járják a hazai és külföldi utakat. 

A piac tisztulását jelzi ugyanakkor, hogy a felszámolási és végrehajtási eljárások száma évről-évre csökken, hasonlóan a kényszertörlésekéhez. Az ágazat cégfluktuációs indexe – CFI: az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez – az országos 11-12%-is átlagnál némileg magasabb, bár csökkenő irányú.

A közúti árufuvarozás felemás teljesítményére hatással voltak a múlt években a nyugat-európai uniós tagállamok új, piacvédő szabályozásai, amelyek az ottaniaknál alacsonyabb bérekre alapozott versenystratégia kifulladásával jártak. Az árufuvarozás jövőjét alapvetően meghatározza a 2017 májusában beterjesztett Európai Mobilitási Csomag, melynek jó néhány rendelkezésével nem értettek egyet a fuvarozók és az érdekképviseleteik.

Elsősorban a kiküldetéssel kapcsolatos rendelkezések, a vezetőfülkében töltött pihenőidő és a megnövekedett adminisztráció kapcsán vetődtek fel érdekellentétek. Egy hónappal ezelőtt az Európai Parlament nem szavazta meg a közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság (TRAN) kompromisszumos módosító javaslatát, amely tekintettel lett volna a közép-európai államok fuvarozással foglakozó cégeire, hanem a testület visszautalta a szakbizottság elé. Ha nem alakul ki elfogadható kompromisszumos megoldás, akkor a piaci szereplők kénytelenek romló versenykörülményekkel és a szolgáltatások drágulásával számolni – zárja elemzését a céginformációs szolgáltató.