Kiváló kezdeményezés: ezüstkorúakat vár a digitális világ

Nyugdíjasok igényeire szabott digitális oktatás középiskolásoktól az iskolai közösségi szolgálat részeként – ezzel az új Most-generációs elemmel bővült a Magyar Telekom Legyélteis! elnevezésű, digitális edukációs programjait összefogó kezdeményezése, amely Budapest öt iskolájában kezdődik el ezekben a napokban. (Nyitó képünk forrása: moz.de)

„Most-generációnak” nevezi a Telekom mindazokat, akik lehetőségként tekintenek a digitális világra, és a digitális eszközöket okosan használva a saját boldogulásuk, fejlődésük szolgálatába állítják ez a megfontolás vezérelte a Magyar Telekomot a Legyélteis! MOST Generációs program meghirdetésekor. A kezdeményezésben középiskolások tanítanak internetezni 60 évesnél idősebbeket: a fiatalok mindennapokat megkönnyítő digitális ismereteket adnak közvetítenek nekik és hasznos technológiai megoldásokat mutatnak az idősebbeknek.

Mindebből nem csupán a szépkorúak profitálnak. Az együtt töltött idő által a diákok érzékenyebbé válnak mások problémáira és olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek különösen értékesek lehetnek a munkaerőpiacon. A közös munkával fejlődik a problémamegoldó képességük, a kreativitásuk; a kritikus gondolkodást is támogatja a tanítás, amelynek óráit az iskolai közösségi szolgálat keretében jóvá is írják a diákoknak.

Képünkön: időseket oktatnak a németországi Lingen franciskánus gimnáziumának diákjai.

A „Legyélteis! MOST-generációs program” egyelőre a főváros öt iskolájában (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziuma, ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziuma, Kosztolányi Dezső Gimnázium, Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium) kezdődik el. A programhoz a diákoknak tananyagot, a tanítványaiknak pedig szintfelmérő tesztet állított össze a távközlési társaság, amely arra törekszik, hogy a programot az ősztől további iskolák számára is elérhetővé tegye.

A program része az a játék, amelyben digitális feladatokat kell megoldaniuk a fiatalok és idősek alkotta vegyes csapatoknak, miközben a tanítványok egy-egy online képességet is elsajátíthatnak a fordulók idején. A csapatok április 28-ig nevezhetnek ez a címen:mostgeneraciosjatek.legyelteis.hu .