Kivel találkozik a pápa Budapesten?

A mai La Repubblicában, budapesti útját megelőzően, megszólal Ferenc pápa. A cikk legelején mindjárt a pápát idézik, aki azt mondja, hogy „fogalmam sincs, vajon találkozom-e Orbán miniszterelnökkel” (Non so se incontrerò il premier Orbán.) A nyitó kép eredetije: La Repubblica.

Lássuk be, alaphangon is felettébb szokatlan, ha egy államfő (a pápa Vatikán Állam államfője) egy héttel egy hosszú hónapokon át előkészített utazása előtt ezt nyilatkozza. Mintha Orbánnak üzenne: jobb, ha nem találkozunk. Csakhogy persze pár hónappal a választás előtt Orbánnak remekül jön majd az a néhány fotó, Ő + Ő + Ő + Ő (plusz a pápa).

A pápa azt is elmondta, hogy nem szokott jegyzettömbbel utazni. Egy szalonban találkozik majd különféle tekintélyekkel, várja, hogy a szemükbe nézhessen, aztán majd minden kialakul. De a találkozó informális lesz, minden hivatalos formát nélkülöző.

A cikk beszámol arról, hogy Ferenc pápa legszívesebben elkerülte volna Orbánnal a találkozót, nehogy a látogatást a populista jobboldal kihasználja. Orbán minapi római kiruccanása és találkája a szélsőjobboldali Giorgia Melonival, a Fratelli d’Italia (Olaszország Fivérei) elnökével (az egykori neofasiszta Olasz Szociális Mozgalom és a Nemzeti Szövetség ideológiai örökösével – a szerk. megj.) nem maradt észrevétlen a Tevere partján. A pápától fényévnyi távolságra van Orbán „kereszténysége”, aki legutóbb brutális módon sértette meg a homoszexuálisokat, azonosítva őket a pedofilokkal. A lap emlékeztet arra, hogy Ferenc pápa elutasítja és keresztényellenesnek tekinti a populizmust és a nacionalizmust, s hasonlóképp elfogadhatatlan, hogy Orbán rehabilitálta Horthy Miklóst, aki alatt megszülethetett az első antiszemita törvény, s aki Hitler cinkostársa és katonai szövetségese volt.

A lap azt is megemlíti, hogy a magyar katolikus püspökök többsége – hasonlóan lengyel kollégáikhoz – rendkívül konzervatívak és ellenzik Ferenc pápa minden újító szándékát.

Végezetül: részemről mindez lapismertetés volt, semmi egyéb.