Kodály-dokumentumfilm – holnaptól vetítik

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től érkezik a filmszínházakba A mi Kodályunk című rendhagyó, zenés, ismeretterjesztő film, amely a korszakalkotó zenetudós, népzenekutató és zeneszerző kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két ifjú zeneművész szemszögéből – egy 1910-i szerzői estet állítva középpontba. (A nyitó képen: Kodály Zoltán fonográffal; Gink Károly felvétele.)

Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, aki a 2019-ben újból megrendezett hangversenyen barátai, a Kruppa Kvartett közreműködésével nemcsak megszólaltatják Kodály darabjait, de a koncertre való felkészülés közben Kodály fiatal éveihez köthető helyszíneken barangolva, izgalmas gondolatokat is megosztanak egymással és a nézőkkel a zeneszerző életéről és műveiről. Ellátogatnak a többi között Galántára és Nagyszombatba, ahol Kodály a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte, valamint a Zoborvidékre, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben.

A film két főszereplője: Ránki Fülöp és Devich Gergely.

A Budapestet érintő rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-i szerzői est, amelynek a pesti, Erzsébet körúti Royal Szálló hangversenyterme adott otthont.

A szokatlan formanyelvű, zenei betétekkel gazdagon átszőtt alkotásban a hagyományos ismeretterjesztő filmektől eltérően minden információ a főszereplők, Ránki Fülöp és Devich Gergely párbeszédeiből derül ki.

„Azt vettem észre, hogy ezek a fiatalok, amikor épp nem forog a kamera, hihetetlen módon gondolkodnak a zenéről, és ez egészen lenyűgözött. Ebből fakadt az ötlet, hogy kellene egy olyan filmet készíteni, ami nem puszta narráció és interjú, hanem a fiatalok eszmecseréjéből informálódik a néző” – avat be Petrovics Eszter a rendezői koncepcióba.

A filmben Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában, emellett archív rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok is, a többi között Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor.

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, Muhi András és Ferenczy Gábor produceri keze alatt elkészült filmet július 9-től kezdve országszerte számos helyszínen, például Kecskeméten, Kodály szülővárosában is bemutatják. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Puskin, a Művész, a Tabán, a Kino Café, a Pólus Mozi és az Art+ Cinema vetíti.