Körmönfont, bonyolult ügyek, eltűnt ezermilliók

A Civitas Intézet Gazdasági és Társadalomtudományi Kutató Zrt. és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös kiadásában jelent meg a Korrupció Magyarországon 2010–2018 alcímű Fekete könyv. A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítette. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak. A dokumentumgyűjtemény itt olvasható, tessék kattintani!

Kormányhoz közeli kifizetőhely Az első Orbán-kormány még a Magyar Fejlesztési Bankot használta gazdasági érdekköreinek erősítésére, jelenleg erre a pénzintézet felvásárlásokat követően több finanszírozási lehetőség is rendelkezésre áll. Közülük az egyik új favorit a Külügyminisztérium tulajdonosi felügyelete alá tartozó Eximbank, melynek hitelezési gyakorlata mögött sokszor a külkereskedelem erősítése helyett politikai megfontolások sejthetők. Magyarország az Európai Statisztikai Hivatallal szemben alulmaradt, ennek következtében az Eximet („foglyul ejtett intézményként”) az államháztartáson belülre kell sorolni, ami az államadósság emelkedéséhez fog vezetni. Az EXIM belföldre kihelyezett hiteleinek egyes időszakokban több, mint a felét kormányhoz közeli szereplők kaphatták meg. Mindez azt követően történt, hogy 2014 nyarán kinevezték az Eximbank vezérigazgató- helyettesének a csekély banki tapasztalattal rendelkező Puskás Andrást, aki egykor Rogán Antal helyettese volt a budapesti V. kerületben.

Külkereskedelmi célokkal nehezen magyarázható, hogy Andy Vajna 2015 novemberében 6720 millió forint versenyképesség-javító belföldi befektetési hitelt kapott, melyből meg tudta vásárolni a kormánypárti média bástyájává előlépettTV2-t. Később, 2016 áprilisában újabb 1,2 milliárd forint hitelt nyújtott Vajna tévéjének az Eximbank. A hiteleket 2016 végén Vajna cége kereskedelmi banki hitelre cserélte. Az Orbán Viktorhoz köthető üzletemberhez, Garancsi Istvánhoz kapcsolt, a Kopaszi-gátra tervezett magánberuházás, a BudaPart  az első budapesti felhőkarcoló építését is magában foglalja, 2016-ban 16,5 milliárd forint hitelt kapott. A kormányzattal jó kapcsolatot ápoló külföldiek is méltán számíthatnak Exim-hitelre. A Párizs Property Kft. beruházása (a Párisi udvar luxusszállóvá alakítása) amellett, hogy 2015-ben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították, 6850 millió forint hitelt kapott, „versenyképességet javító belföldi beruházási hitel” címen.

Az Orbán Viktorral ugyancsak jó kapcsolatot ápoló Mário David portugál politikus fia, Pedro Vargas David az alapkezelője a 6000 millió forintra tervezett magyar–portugál bilaterális East West European Venture Capital Fundnak, amelybe az Exim is beszállt. Ennél nagyobb, 16 000 millió forintos és már európai uniós forrásokat is kezelő alapot kaptak a GB Partners alapkezelő vezetői, Gubicza Ágoston és Boris Mihály, továbbá felügyelőbizottsági tagja, Holbok Sándor. Az alapra a Jeremie-forrásból működő Prosperitás megszerzésével tettek szert, az eximbankos forrás elnyerésében pedig a Rogán Antalhoz kötődő családi szálak lehettek Gubiczáék segítségére. A Vagyonkezelőt vezető Szivek Norbert közelébe is jutott 15 000 millió forint Exim-hitel 2017 nyarán. Rokoni kötelékek mozgathatták azt a 15 milliós hitelről szóló Eximbank-döntést is, amit a Futura-házra és (az Apáczai Csere János utca felőli) Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár egykori székházára vett fel az Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. Később, 2017 őszén az Eximbank hitelt a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. hitele váltotta föl. A kormányközeli Széles Gábor nyilatkozata és iráni újságok alapján lett egyértelmű 2017 decemberében, hogy az Eximbank 162 millió dolláros (nagyjából 43 000 millió forintos) legfeljebb 10 éves lejáratú hitele segítségével 1000 Ikarus buszt készül iráni exportra gyártani. A nemzetközi offshore-botrányban is felbukkant az Eximbank, amely támogatta annak a konzervgyártó Fit Food Kft.-nek a volt ­szovjet tagköztársaságokba is irányuló exporttevékenységét, mely szerződésben állt az azeri pénzmosoda két fontos offshore vállalata, a nagy-britanniai Polux Management LP és a Hilux Services LP cégekkel. Miközben a bank hitelezése végső soron a költségvetés számára megnövekedett kockázat, az Exim tevékenysége nagyban hozzájárult a kormányhoz közeli klientúra 2014 utáni gyarapodásához. Az Exim más szempontból is politikaközeli kifizetőhelynek látszik: rendezvényszervezésre rendszeresen a Kuna Tibor érdekeltségébe tartozó, az állami közbeszerzéseken is kivételezett pozíciót elfoglaló Young & Partnerst bízza meg, de a gyanús hátterű Humansoft Kft.-vel is szerződött.

https://atlatszo.hu/2017/01/19/hazipenztarkent-hasznaljak-az-eximbankot- kormanykozeli-uzletemberek/ https://444.hu/2016/02/03/bibliai-leptekekben-omlik-ki-a-penz-a-kulkerbankbol

Ezermilliókkal fölszívódott szövetkezet Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) szociális foglalkoztatóként arra nyert el 2900 millió forint uniós támogatást, hogy halmozottan hátrányos helyzetű, hiányosan képzett munkavállalóit öt éven át foglalkoztassa az észak-alföldi térségben. Az ESZOSZ 2600 munkanélkülivel kötött szerződést, ezt követően 2015 nyarán a szövetkezet eltűnt, a károsultak munkát nem tudtak végezni, mivel a szövetkezet alkalmazásában álltak, de a bérüket sem kapták meg. Az ügynek közel 2800 károsultja lehet.

Az eredetileg 50 ezer forintos bevételű szövetkezet 150 pályázó közül egyedül nyerte meg a rövid határidővel kiírt uniós pályázatot, önerő nélkül. Az Átlátszó politikához vezető szálakat felfedezett fel a szövetkezet hátterében. Az ESZOSZ-t a Pócs János (Fidesz) polgármester vezette Jászapáti Önkormányzat irodájába jegyezték be. Dr. Bada János ügyvéd, aki a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak dolgozott, szövetkezeti igazgatósági tag volt, ahogy Barta Gábor Zsolt is, aki fővárosi önkormányzati cégeknél tevékenykedett. A jelenleg is aktív Wrábel Zoltán Zsolt felügyelőbizottsági tag neve Budapest, V. kerületi ingatlanügyekben bukkant fel, de több szereplő kötődött az SZDSZ-es Simicskaként emlegetett, a Tocsik- botrányban is feltűnő Virág Attilához is. Az ESZOSZ a dolgozókat okolta a kialakult helyzetért és informatikai problémákat emlegetett.

Az ügyben a helyi MSZP feljelentést tett hűtlen kezelés, fiktív foglalkoztatás, okirat-hamisítás és költségvetési csalás miatt. Az ESZOSZ ekkor már arra hivatkozott, hogy a projekt utófinanszírozott, tehát a pénzt csak akkor tudják lehívni, ha a bérek kifizetését számlával igazolják. A miniszterelnökség is vizsgálatot indított, amely két fő szabálytalanságra mutatott rá.

Egyrészt a szövetkezet nem költött semmit önerőből, amelyet eleve egy 10 millió dolláros értékpapír-pakettel igazoltak. Továbbá a vizsgálat kritizálta a résztvevő erdőgazdaságokat (Északedő Zrt., a NEFAG Zrt. és a Nyírerdő Zrt.) is, amiért nem, vagy elenyésző méretű erdőket biztosítottak munkavégzésre.

Az OLAF is vizsgálódni kezdett, miközben a cégbíróságon elindították a végelszámolást, illetve a károsultak is kérvényezték a felszámolást. Szociális szövetkezeti vezetők szerint eleve hibás volt ekkora méretben, a tagok közös tulajdona nélkül elindítani a csak névben szociális szövetkezetet, miközben a valóban létező szövetkezetek vegetálnak a kedvezőtlen szabályozási környezetben. Hasonló módon megbukott a roma önkormányzat által indított foglalkoztatási szövetkezet is. A társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére kiírt uniós GINOP-program pályázatain 2017-ben azonban újabb több százmillió forintot osztottak ki a szövetkezeteknek. A NAV által folytatott, költségvetési csalás ügyében folyó nyomozás eredményéről nincs hír, a támogatási összeget az EMMI visszakövetelte a szövetkezettől.

https://index.hu/belfold/2015/08/01/munkasait_vadolja_eu- s_penzbol_nem_fizeti_ki_a_szegenyeket_a_gigaszovetkezet/

Százezermilliós asztalftbiznisz Egy 2013-i bizottsági ellenőrzés után az Európai Bizottság 2014–16 között felfüggesztette az útépítési pályázatok uniós oldali finanszírozását. A probléma a Bizottság ellenőrei szerint az a korlátozó feltétel volt, hogy a sikeres indulónak az építés helyétől 50 km-en belül kellett rendelkeznie aszfaltkeverő teleppel. Az aszfalt szállítási ideje valóban hatással van a beépíthetőségére, de telepet építeni a nyertes kivitelezőnek a szerződéskötést követően is bőven van ideje, illetve dolgozhat mobil keverőteleppel is, így a Bizottság véleménye szerint elegendő lett volna a szerződéskötés feltételéül szabni vagy más módon a szerződésbe beépíteni.

A versenykorlátozó kiírások 2007-től jelentek meg, így az ügy 2014-i kirobbanásakor az Európai Bizottság a kifogásolt beszerzések teljes beruházási költségét előbb 600 000, majd 360 000 millió forintban állapította meg és 25 százalékos korrekciót akart érvényesíteni. Végül, amikor a problémának már magyar költségvetési likviditási hatása is volt, 2016 közepén alacsonyabb támogatás-megvonásában sikerült megállapodnia Lázár Jánosnak. Az egyedi szerződések alapján kötött útépítések esetében 10, a keretszerződéses beruházások esetében viszont 25 százalék lett a korrekció.

Ezt követően ismét megindultak az érintett KÖZOP-os uniós kifizetések. A történet folytatásaként egy olyan környezetvédelmi értékelési szempontot vezettek be, az ún. „környezetterhelési értéket”, amely 20 százalékos arányban az aszfaltszállítással járó kibocsátást veszi figyelembe, vagyis az kaphat több pontot, aki a legkisebb kibocsátással, a legközelebbről tudja szállítani az aszfaltot. Ennek diszkriminatív alkalmazása is felmerült vádként a Közgép háttérbe szorítása közben. Az aszfaltüzem használatában szándékosság gyanúja is felvetődött: ezzel a NIF Zrt. 2010 előtti vezetése vádolta utódait.

https://444.hu/2016/08/16/a-sokkal-dragabb-ajanlat-is-konnyen-gyozhet-az-uj- utepitesi-rendszerben https://www.vg.hu/vallalatok/kiverte-a-biztositekot-a-kozgep-altal-feldobott- ugy-700-millio-euro-parkol-475432/