Egyre hevesebb vitákat gerjeszt Brüsszelben Orbán orosz kapcsolata

Egyre jobban begyűrűzik a nemzetközi sajtóba a cseh kormány által leleplezett megvesztegetési botrány:  az oroszok uniós politikusokat fizetnek le, hogy Ukrajnát lejárató kommenteket adjanak közre vagy kampányoljanak vele a júniusi uniós választások előtt – írta meg a Der Spiegel után a Politico.

A cseh Věra Jourová európai bizottsági alelnök beszélt erről először, miután Prága szankcionálta az oroszpárti Voice of Europe/Európa hangja sajtórgánumot, amelyen keresztül igyekeztek politikusokat elérni. A belga kormányfő, Alexander Croo pedig arról beszélt másnap, hogy tudomása is azokról a személyekről, akiket korrumpáltak az orosz propaganda terjesztése végett és a választások befolyásolása céljából.

Viktor Medvecsuk, Putyin szövetségese koordinálta ezeket a szálakat, és felvetődött Artem Pavlovics Marcsevszkij neve is.

A lengyel titkosszolgálat is lépett, határon átnyúló nyomozásba kezdett, s tetemes pénzt, csaknem 100 ezer eurót sikerült lefoglalnia azoktól a megvesztegetett személyektől, akik szélsőjobb nézeteket vallanak, támadják az uniós zöldpolitikát és az EU gyors összeomlását jósolgatják. A Voice of Europe-ot, aminek szálai egészen Hollandiáig vezetnek, be is tiltották. A Der Spiegel a magyar kapcsolatra is kitért, amiről korábban a Klubrádió is beszámolt. Hadházy Ákos Toroczkaihoz jutott a szálak kibogozásakor, a Mi Hazánk politikusa válaszul pert akaszt a nyakába rágalmazásért. A nyomozás – írja a Politico – folyik az Európai Unióban. A magyar nyomozás szálait még nem ismerjük. Csak annyit tudunk, hogy Toroczkai és az Alapjogokért központ igazgatója, Szánthó Miklós is adott interjút az orosz propagandaújságnak.

A legfrissebb fejlemények szerint pedig az ukrán titkosszolgálatok is segítettek a cseheknek ennek az orosz propagandahálózatnak a felderítésében – írja az Ukrinform. Háromszázoldalas jelentést raktak össze a velük a cseh kollégák, s a propagandakampány alapvető célja nem csak az volt, hogy Brüsszel Ukrajna-politikáját, katonai és pénzügyi segítségét ellehetetlenítse, hanem az is, hogy minél több oroszpárti politikust juttasson be a testületbe júniusi európai parlamenti választások során.

A Voice of America ukrán nyelvű cikkéből pedig megtudható, hogy 2017-ben a Voice of Europe legfőbb témája a migránsellenesség volt. A Fb-on 350 ezer feletti követőre leltek, az X-en (az egykori Twitteren) pedig 182 ezret.

Věra Jourová az Euobservernek adott interjúban Orbán Viktor Magyarországáról állítja, hogy fokozatosan elszigetelődik. Épp a kormányfő oroszpárti politikája miatt, ami egyre több vitát kelt Brüsszelben is, s egyre kevésbé tűrhető.

Friss helyzetjelentést adott a magyar belpolitikai botrányokról a World Socialists portál, amely a kegyelmi ügytől kezdve a Sulyok Tamás-féle hazugságbotrányon át

eljut a Magyar Péter-jelenségig. Felidézi a jelenlegi Horthy-párti kormányzati politikát, vagy például a Nyírő József és Vass Albert-jelenséget is, akiknek antiszemita és soviniszta szavai táptalajra hullanak még ma is. A World Socialists portálról tudható, hogy a 4. Internacionálé hirdetője, és a nemzetközi trockista mozgalmat is képviseli, központja pedig az amerikai Michigan államban működik.

Talán még előzőeknél is nagyobb hírre tett szert az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutyaviselkedéstani kutatóinak legújabb eredménye, akik megállapították, hogy az ’ül’ és a ’marad’ utasításokon kívül a kutya képes bizonyos szavakat is felismerni – olvasható a többi között az amerikai konzervatív FoxNews honlapján.  

A 18 kutyán végzett kísérlet alapján állítják, hogy nemcsak ilyen egyszerű parancsokat képesek teljesíteni, hanem bizonyos tárgyakat – általában a kedvenceiket – is képesek azonosítani.  A kutatók azt határozottan egyelőre nem merik ugyan kijelenteni, hogy ezek a tárgyak a kutya agyában is képként jelennek meg a szó elhangzásakor, de az biztos, hogy bizonyos összefüggések közben képesek azonosítani az elhangzott szót. Elektródákkal a koponyájukon a kutyáknak elmondták az adott szót és hozzá a képet is megmutatták. Nagy agyhullám-eltérést mutattak azok az esetek, amikor a kutya az elhangzott szó után nem a megfelelő, hanem attól különböző tárgyat látott. Persze, erre csak a magasan képzett kutyák képesek.

Ne feledjük: a kutyák 30 ezer éve élnek az ember mellett, így aztán ez a fajta intelligencia-fejlődésük érthető is. A magyar kutatók mostani eredményét azonban igencsak kétkedve fogadta például az Arizonai Egyetem illetékes professzora. A kutatás folytatódik.