Az Európai Néppárt is elégedetlen Orbánékkal

Az Európai Parlament tegnapi brüsszeli ülésén Orbán Viktorral folytatott vitáról, valamint az Európai Bizottság által a CEU-törvény miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásról… 

…szóló tengernyi sajtóvisszhangból hadd emeljek ki először olyan kommentárokat, amelyek nem a nagy tekintélyű, sokat idézett világlapok hasábjain, hanem német vidéki lapokban láttak napvilágot – vagyis olyan újságokban, amelyekből a legtöbb átlagpolgár tájékozódik. 

A Cottbusban megjelenő Lausitzer Rundschau megállapítja: a hegyek vajúdtak, és egeret – mármint kötelezettségszegési eljárást – szültek. Az Európai Bizottság most sem volt képes arra, hogy legalább sárga lapot mutasson fel Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, és a jogállamiság ügyében indítson eljárást. Itt a legfőbb ideje, hogy az Európai Néppárt cselekedjék az Orbán vezette Fideszhez való viszonyát illetően. A cottbusi lap kommentátorát keserűséggel tölti el, hogy a magyar kormányfő ismét azzal mehetett haza, hogy semmi komoly dolog nem történhet vele. 

A Mannheimer Morgen szerint az európai országok közösségének Magyarországgal kapcsolatban végig kellene vinnie azt, amit elkezdett: nem szabad hagynia, hogy Orbán Viktor cselekvőképtelenné tegye a nem kormányzati szervezeteket, emberhez méltatlan körülmények közé szorítsa a menekülteket, diszkriminálja a kisebbségeket. 

A Koblenzben megjelenő Rhein-Zeitung úgy fogalmaz, hogy az uniónak meg kell vonnia a táplálékot a hataloméhes budapesti kormányfőtől. 

A nemzetközi médiavilágban is jegyzett Münchner Merkur szintén ír Magyarországról. Ismerteti a Riporterek Határok Nélkül szervezet legfrissebb jelentését, amely szerint Magyarország a sajtószabadság-ranglista 71. helyére csúszott le, Niger és Mongólia mellé. Orbán Viktornak ezért fel kellene hagynia azzal, hogy ártatlan üldözöttként állítja be magát Brüsszelben – véli kommentárjában az egyébként erősen konzervatív müncheni lap főszerkesztője, Georg Anastasiadis. 

A tegnapi brüsszeli uniós vita szombaton az Európai Néppárton, vagyis a Fidesz pártcsaládján belül folytatódik. Többen javasolták, hogy függessze fel az Európai Néppárt a Fidesz tagságát. Az osztrák sajtó – így a Die Presse saját beszámolójában, valamint a Der Standard az APA hírügynökség jelentése alapján – azt írja, hogy az uniós körökben kimagasló tekintélynek örvendő Othmar Karas, aki az Európai Parlament néppárti frakciójában az osztrák képviselőcsoportot vezeti, támogatná a Fidesz tagsági jogainak felfüggesztésére irányuló eljárás megindítását. 

Karas üdvözölte az Európai Bizottság által a magyar kormány ellen indított kötelezettségszegési eljárást. Szerinte nem csupán a CEU ellehetetlenítésére irányuló törvény, illetve az «Állítsuk meg Brüsszelt!» nemzeti konzultációs kérdéssor tartalma botrányos, hanem az is, hogy Orbán Viktor gratulált Recep Tayyip Erdoğan török államfőnek az alkotmány megváltoztatásáról szóló, sikeres népszavazáshoz. 

A The New York Times a tegnapi brüsszeli vitán elhangzott Orbán-beszédből azt emeli ki tudósításában, hogy a magyar miniszterelnök Soros Györgyöt támadta oly módon, ami kivételesnek számít egy kormányfő részéről egy magánszeméllyel szemben, legyen ez a magánszemély bármennyire jómódú és befolyásos is. Soros gyakori célpontja az olyan jobboldali médiának, mint a Breitbart és az Infowars, amely elítéli Soros liberalizmusát – írja a New York-i lap, hozzátéve: Soros hívei az egyesült államokbeli támadásokból az antiszemitizmus enyhe fuvallatát vélték kiérezni. 

A The Washington Post ismerteti az AP hírügynökség brüsszeli beszámolóját, amelyben szintén nagy hangsúlyt kap az Orbán Viktor által Soros György ellen intézett verbális támadás.

A Le Figaro című, kifejezetten jobboldali párizsi lap nagy terjedelemben számol be a brüsszeli vitáról. Emlékeztet arra, hogy Jean-Claude Juncker már előzőleg élesen bírálta az unióellenes konzultáció kérdésfeltevéseit, amelyek szerinte azt a célt szolgálják, hogy Orbán Viktor szidalmazhassa Brüsszelt. Sőt, az Európai Bizottság szókimondó elnöke már 2015-ben is „Üdv, diktátor!” szavakkal köszöntötte egy uniós csúcstalálkozón a magyar kormányfőt – írja a Le Figaro.