Kik állnak a gender- és LMBTQI-ellenes mozgósítás mögött?

A gender- és LMBTQI-ellenes mozgósítás – aminek főként politikai okai vannak – látványosan felerősödött Magyarországon az utóbbi években. A mobilizáció nagyrészt központilag vezérelt. Főszereplője a kormány(párt), ami ideológiájának egyik központi elemévé és a hatalom megtartásának egyik fő eszközévé tette a mondvacsinált kérdést. Az általa irányított média, álcivil szervezetek és tanácsadó szervezetek segítségével aktívan irányítja a témát, kijelöli a mozgósítás irányát, forrásokról gondoskodik, szervezeteket hoz létre és támogat. (A merce.hu felvétele a budapesti pride-ról.)

Mellettük fontos szerepet játszanak a szövetséges család-, ifjúsági és abortuszellenes szervezetek, szélsőjobboldali szereplők, valamint kisebb részben a vallási szervezetek. A szereplők közül a kormány, a kormányzat által szervezett álcivil szervezetek és agytrösztök, illetve egyes független szereplők erősen beágyazottak a nemzetközi gender- és LMBTQI-ellenes hálózatba.  

A Political Capital kutatásának célja a magyarországi gender- és LMBTQI-ellenes mozgósításban részt vevő szereplők és külföldi hálózataik feltérképezése volt.  Tanulmányunk magyar összefoglalója: Gender- es LMBTQI-ellenes mozgositas Magyarorszagon_Osszefoglalo_20220721, tessék kattintani!