Koronavírus: 117 millió euró 8 ígéretes tervre

Az Európai Bizottság ma bejelentette: nyolc nagyszabású terv nyert el finanszírozást az újszerű gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés köz–magán társulás által márciusban kiírt gyorsított pályázaton. Olyan nagyszabású kutatási munkákról van szó, amelyeknek célja a koronavírus-fertőzés kezelésének és diagnosztizálásának javítása.

Azért, hogy még több kiváló minőségű pályázat juthasson forráshoz, a Bizottság az eredetileg tervezett 45 millió euró helyett 72 millió euróra növelte hozzájárulását a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramból. A gyógyszeripari vállalatok, az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés partnerei és más részt vevő szervezetek 45 millió eurót adnak, így a beruházás teljes összege 117 millió euró (kb. 41 milliárd Ft).

A pályázati finanszírozást elnyert 8 tervből 5 diagnosztikai eszközök, 3 pedig kezelések kifejlesztésére irányul. Az előbbiek olyan eszközök kifejlesztését célozzák, amelyeket bárhol, például orvosi rendelőben vagy a beteg otthonában is használni lehet, és amelyek akár 14–40 perc alatt eredményre vezetnek. Az utóbbiak elsősorban a jelenlegi koronavírus-járvány során alkalmazható kezelések kifejlesztésére összpontosítanak, bár a jövőbeli járványhullámokra való felkészülés végett is komoly erőfeszítéseket tesznek.

A munkában összesen 94 szervezet – egyetem, kutatóintézet, vállalat, állami szerv stb. – vesz részt. A résztvevők között számos a kis- és középvállalkozás: ők a résztvevők jó ötödét adják, és a költségvetés 17%-ából fognak részesülni.

Tájékoztató: A nyertes kutatási projektek listája; Az IMI sajtóközleménye; A Bizottság koronavírus-járvány elleni válaszintézkedései