Koronavírus: a figyelmeztetés újra pirosra vált

(Szerző: Dany Schrader/rnd.de) Ugye, kedves olvasó, nem felejted el felvenni a maszkot, amikor a boltba mész? Vagy már régóta szabadnak érzed magad? Ha elég szerencsés vagy, akkor szabadon érezheted magad úgy, mint a németek többsége: a koronajárvány már nem tartozik a gondjaid közé. A súlyos esetek, amik hónapokkal ezelőtt még a nap legfontosabb hírei közé tartoztak, eltűntek a lapok első oldaláról…

(A nyitó képen: a lisszaboni 28-as villamos számos utasa száj-orrvédőt visel. A népszerű üdülőhelyen, Portugáliában a korona-számok jelenleg ismét meredeken emelkednek a fertőzőképesebb Omikron BA.5 alváltozat terjedése miatt. Foto: Xavier Ágata)

„Németország nyit” – írja az RND tudományos szerkesztője, Saskia Heinze a korona jelenlegi helyzetéről szóló elemzésében. „Végül is, pontosan ez volt a nagy ígéret: az idén nyáron a koronavírus már nem játszhat szerepet. Maszk, kellő távolság egymástól, tesztek, oltási igazolás bemutatása, az egy helyiségben tartózkodók számba vétele… Végre nincs többé szükség rá.”

A valóság azonban, bármennyire sajnálatos is, valószínűleg más. A fertőzések száma egyre nő. Tegnap, pénteken mindössze 24 óra alatt 77 878 új korona-fertőzöttet regisztráltak Németországban, 35 185-tel többet, mint egy héttel előtte. A Robert Koch Intézet máris a fertőzések számának nyári növekedésére figyelmeztet. A szakértők szerint a következő korona-őszt – beleértve az intézkedéseket, a védőoltásokat és az esetleges érintkezési korlátozásokat – sürgősen meg kell tervezni.

Az új BA.5 változat már ezerszeresére növelte a fertőzések számát Portugáliában (RND+). Németországban is növekszik. Következésképpen Saskia Heinze elemzése a következő címet viseli: „Tönkreteszi a nyarat a BA.5?” Ebben kollégám rávilágít az új változat által kínált lehetőségekre és kockázatokra.

A Robert Koch Intézet szerint az omikron további altípusainak terjedése miatt a korona-fertőzések újbóli növekedése lehetséges Németországban. © Forrás: / dpa

Nemcsak a maszkok lehullása, hanem a kapcsolati korlátozások megszűnése és egy új, régóta jelzett gondtalanság az oka annak, hogy a helyzet hamarosan ismét megfordulhat. A még mindig hiányzó – adaptált – vakcina szintén kockázatra figyelmeztetnek.

A jelenlegi helyzet a németek lelkiállapotát is befolyásolja. A hamburgi Egészséggazdasági Központ a világjárvány kezdete óta nyolc európai országban vizsgálta a hangulatot. A kéthavonta megkérdezettek között valamivel több mint 1000 német van. A legutóbbi felmérés az új korona-hullámoktól való félelemre, a védőoltásokkal kapcsolatos véleményre és a személyes aggodalomra összpontosított. A felmérés szerint a németek kétharmada már az ősszel újabb korona-hullámoktól tart, és a megkérdezettek 44 százaléka joggal fél az újabb mutációk megjelenésének lehetőségétől.

Így csak logikus, hogy a németek többsége szigorúbb szabályokat akar. A vizsgálatban résztvevőknek például csak 19 százaléka tartja ésszerűnek az ötnapos elkülönítést, mert attól tart, hogy a fertőzésveszély e törvényileg előírt időszak után is fennáll.

A felmérés azonban azt is megmutatja, ami a mindennapi életben talán még nem látszik ilyen világosan: a korona korántsem tűnt el a németek tudatából. Az emberek talán már jócskán belefáradtak a járványba – a fertőző betegség iránti tiszteletüket még nem vesztették el. Ez végül is reményt ad nekünk.