Itthon is: orron át adható influenza elleni védőoltás gyermekeknek

Novembertől hazánkban is elérhető a Fluenz Tetra szuszpenziós orrszpré influenza-vakcina. A védőoltás a WHO és az Európai Unió által ajánlott vírustörzseket tartalmazza, tű nélkül, orron át adható be a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabbak részére. Az élő, gyengített influenzavírust tartalmazó védőoltást más országokban már több, mint hét éve forgalmazzák, itthon november közepétől a gyógyszertárakban kapható. (A nyitó kép forrása: bbc.com.)

A hazánkban vakcina forgalmazását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már hét évvel ezelőtt, 2014-ben engedélyezte. Az EMA-hoz tartozó emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) az engedélyezéskor megállapította: az a tény, hogy a védőoltás nem injekcióval, hanem orrspray formájában adható, fontos előny a gyermekek immunizálásában.

Mindez azért fontos, mert az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak. A szezonális influenza évente 4-50 millió tünetes esettel jár Európában.

Az influenzaszezonban megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodákban és iskolákban. Tanulmányok szerint a gyermekek hosszabb ideig ürítik az influenzavírust, mint a felnőttek, akár 10 napon túl is fertőzhetnek, sőt, a kisgyermekek már több nappal a betegség megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust.5

A gyermekek megfertőződése azt is jelenti, hogy nem csak saját korcsoportjukban, hanem a családokban, közösségekben is egyre könnyebben, és egyre több embert megbetegítve terjedhet a vírus. Fontos kiemelni, hogy bár az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek) körében okozhat nagyon súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak. Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a betegség felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikum-kezelés ~80%-áért.

Orvosi tanulmányok szerint az influenza elleni hatékony oltásokkal nagyban csökkenthetők a megbetegedéses esetek, a kórházi kezelések és a halálozások száma is az egész társadalomban. A gyermekek oltásának elsődleges célja önmaguk védelme a fertőzéssel és annak szövődményeivel szemben, azonban az ő immunizálásuk – nagy arányban oltott populáció esetén – más korcsoportokban és magas kockázatú csoportokban is közvetett védelmet nyújt.

A mostantól Magyarországon is elérhetővé vált influenza elleni szuszpenziós orrspray négykomponensű védőoltás, megtalálható benne mindkét A és mindkét B vírustörzs, melyet az adott szezonnak megfelelően aktualizálnak évről-évre, a WHO és az Európai Unió ajánlásainak megfelelően.

Az orrszpré élő, gyengített vírust tartalmaz, így alkalmazása közben nem okoz megbetegedést. Amikor valaki megkapja a védőoltást, az immunrendszer „idegenként” azonosítja a vírust, és védekezik ellene. Később, amikor ismét a vírushatás éri az immunrendszert, gyorsabban tud majd reagálni, így segít védelmet kialakítani a vírus által okozott betegséggel szemben. Beadásához nincs szükség injekciós tűre, hiszen orron át adható a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabbak részére. Más országokban már több, mint 7 éve forgalmazza az AstraZeneca.