Jourová: „nem avatkozunk be a magyar választásokba”

(Szerző: Zsíros Sándor) Věra Jourová szerint vannak kérdőjelek a következő magyarországi választás tisztaságával kapcsolatban, de az Európai Bizottság nem fog beavatkozni a választási folyamatba. A bizottság alelnöke szerint leginkább a szólásszabadság és a sajtó sokszínűségének kérdése aggasztó a magyar médiában. (A nyitó képen Věra Jourova, az Európai Bizottság alelnöke; kép: Lukasz Kobus/ EU)

Új jogi eszközt javasol az Európai Bizottság azért, hogy erősítsék a választások tisztaságát a tagállamokban. A csomag elsősorban a közösségi oldalakon közzétett fizetett hirdetések átláthatóságára, illetve a pártok finanszírozására vonatkozik és a korábbi jogszabályok kiegészítését jelenti majd.

A sajtótájékoztatón az Euronews tudósítója megkérdezte a bizottság átláthatóságért és értékekért felelős alelnökét, hogy szerinte tiszták és tisztességesek lehetnek-e a jövő évi magyarországi parlamenti választások. Věra Jourová a válaszában kiemelte, hogy már sokszor elmondta: a tisztességes választásoknak több feltétele van, ezek nem csak Magyarországra érvényesek.

„A szabad és tisztességes választásnak több feltétele is van a tagállamokban. Ezek egyike a szólás szabadsága, illetve a szabad és sokszínű sajtó megléte. Természetesen Magyarország ügyében ez kérdéses, hiszen tudjuk, hogy sok aggályunk van a magyarországi sajtó helyzetét illetően” – mondta Jourová, majd hozzátette:

„Nagyon gondosan figyeljük majd a helyzetet Magyarországon a választások előtt anélkül, hogy a választás folyamatába beavatkoznánk.”

Tudósítónk arról is kérdezte a cseh politikust, hogy az állami infrastruktúra felhasználása kampánycélokra olyan jelenség-e, amellyel a bizottságnak foglalkoznia kellene.

„Ez a nemzeti választási hatóságokra tartozik, nekik kell megvizsgálniuk azt, hogy betartják-e a választási törvényeket.”

A választások tisztaságról szóló új eszközök mindenképpen érdekesek lehetnek Magyarország számára. Hat hónappal a parlamenti választások előtt az ellenzéki pártszövetség nemrég jelentette be, hogy húszezer önkéntest toboroz a választókörzetek felügyeletére, mert csalástól tart.

Az Európai Parlament magyarországi ügyekben illetékes jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield októberben, magyarországi látogatása után az Euronewsnak azt mondta, nem lehetnek tisztességesek a magyarországi választások, mert az ellenzék nem kap teret a közmédiában. A francia zöldpárti EP-képviselő azt mondta, szerinte Magyarországon egypártrendszer van. Az, hogy „egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától, az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon” – magyarázta Gwendoline Delbos-Corfield.

A politikus szerint megakadályozza az igazán tisztességes választásokat az, hogy „az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg”.

Irene Khan, az ENSZ vélemény- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó jelentéstevője szintén aggodalmát fejezte ki a magyar média helyzete miatt egyhetes látogatásának a végén.

„Veszélyben vannak az emberi jogok, különösen a véleménynyilvánítás és a média szabadsága, ami a demokratikus társadalom egyik alappillére” – foglalta össze egy mondatba tapasztalatait az ENSZ különmegbízottja az Euronewsnak.

Khan szerint az elmúlt évtizedben a magyar kormány részéről tapasztalt, médiaszektorba történő beavatkozások, a politika által szított gyűlölet és „mérgező környezet” kockázatot jelenthetnek a közelgő magyarországi választásokra nézve.

ENSZ-jelentéstevő az elmúlt 10 évről: a független média szenvedett, a kormánypárti média virágzott; Az Európai Bizottság új jogi csomaggal őrködne a választások tisztasága felett; Veszélyben van a tiszta választás Magyarországon a budapesti EP-delegáció vezetője szerint