Az oltás mellett a megbízható tesztelés a legjobb védekezési módszer

Betegnek érzi magát, de nem tudja mi fertőzhette meg? Idős, krónikus beteg vagy immunhiányos személy él a környezetében? Felvette a védőoltást mégis covid-gyanús tünetei vannak? Nem biztos abban, hogy szüksége van-e harmadik oltásra?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a védőoltás felvétele nem garantálja egyértelműen, hogy nem fertőződhetünk meg vagy nem adhatjuk tovább a covid-19 betegséget. Egy delta-variánsra vonatkozó kutatás szerint négy beoltott páciensből egy megfertőződött, ha egy háztartásban élt igazolt covid-19 beteggel, ugyanennek a fertőzésnek a valószínűsége az oltatlanok esetében ennek a többszöröse. Emiatt fontos, hogy az oltott és oltatlan, felsőlégúti tüneteket produkáló pácienseket egyaránt teszteljék, illetve az egészségesnek látszó személyek is teszteljenek, mielőtt kockázatos csoportba tartozó emberekkel kerülnek közvetlen kapcsolatba, hiszen a fertőzés sokaknál tünetmentesen zajlik.

Az antigén és PCR-tesztek számítanak a legmegbízhatóbb teszteknek covid-19 fertőzés gyanúja esetén. A teszteléssel így jócskán csökkenthető a vírus továbbadásának kockázata mind az oltatlan, mind az oltott pácienseknél.

„Ha valaki bizonyítottan koronavírus fertőzöttel került kapcsolatba, akkor mindenképpen érdemes teszteltetni magát függetlenül attól, hogy betegnek érzi-e magát, kapott-e védőoltást vagy sem. Ez különösen fontos, ha oltatlan személlyel élünk egy háztartásban, vagy olyan családtaggal, aki súlyos immunhiánnyal küzd vagy kockázatos betegségben szenved. A vírus továbbadása az ő esetükben ugyanis akár végzetes is lehet. Mivel akkor is megfertőződhetünk, ha már megkaptuk a védőoltást, fontos lenne, hogy az oltottak felsőlégúti panaszok esetén mindenképpen teszteljenek, ezzel elkerülhető, hogy akaratukon kívül továbbadják a fertőzést. Ráadásul: ha valakiről kiderül, hogy átesett a betegségen, annak utólag érdemes odafigyelni az esetlegesen jelentkező covid utáni tünetekre is” – mondta dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Az oltatlan pácienseknek a kombinált tesztek ajánlottak, amelyek nemcsak a vírus jelenlétét mutatják ki a szervezetben, de az ellenanyagok által informálnak arról is, hogy a betegség mely időszakában jár a páciens. A kombinált teszt előnye, hogy 15 percen belül ad eredményt. Ezzel kapcsolatban Menyhárt doktornő hozzátette, hogy a covid-antigéntesztekhez a legtöbbször az orrüregből vesznek mintákat. Ez kellemetlen lehet, fontos tehát a gyakorlat és a tapasztalat. Otthoni teszteléskor előfordulhat, hogy a páciens önmaga nem helyezi elég mélyre a mintavevő pálcikát vagy nem megfelelő módon veszi le a kenetet, így a teszt hamis negatív eredményt ad, esetleg eleve használhatatlan lesz. Ha valóban megbízható teszteredményre van szükségünk, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a teszteléssel.

Személy- és életkorfüggő, hogy kinél milyen magas a védőoltások utáni ellenanyagszint. Ha valaki bizonytalan abban, hogy szüksége van-e harmadik védőoltásra, akkor kérjen ellenanyagszint-meghatározást, amely informál a szervezet aktuális védelméről. A vénás vérből végzett komplex vizsgálat, amely nem azonos az antitest gyorstesztekkel, amelyek nem alkalmasak a védettség megállapítására.

A tesztelés azért is fontos lehet felső légúti betegség esetében, mert a SARS CoV2 az aktív fertőzés súlyosságától függetlenül különböző post-covid betegségeket alakíthat ki később. De ha nem tudjuk, hogy covid-fertőzöttek voltunk-e, akkor később sem figyelünk a megjelenő panaszokra.  Egy nemzetközi kutatás szerint a betegség után az érintettek 76%-a számolt be legalább egy panaszról: leggyakrabban a fáradtság/izomgyengeség jelentkezett (63%), ezt követték gyakoriságban az alvási nehézségek (26%), valamint a szorongás/depresszió (23%). Nagyon sok embernél alakul ki az úgynevezett hosszú távú covid-szindróma. Az ő esetükben akár hetekig, hónapokig fennállhatnak különféle tünetek: ilyen lehet a fáradtság, a tartós szag- vagy ízvesztés, a hajhullás és a zsibbadás. A súlyos testi szövődmények többsége a szívhez és tüdőhöz kapcsolódik.

Később kialakuló probléma lehet a szívizomgyulladás, az aritmia (szívritmuszavar) és a szív vérellátási zavara, bakteriális tüdőgyulladás, folyadék felszaporodás a szívburokban. A trombózisos szövődményeket, mint például a mélyvénás trombózist és a tüdőembóliát szintén lehetséges post-covid következményekként azonosították.