Koronavírus: egyre több kormány vallja be: szabadon tombol a járvány

(Tanács Gábor tudósítása) Egy sor európai országban a kormány vagy annak tudományos tanácsadói már elismerték, hogy a koronavírus-járvány kicsúszott a hatóságok irányítása alól. Csehországban gyakorlatilag a tavaszihoz hasonló korlátozásokat vezettek be csütörtöktől, miután a napi azonosított koronavírus-esetek száma már meghaladja 12 000-et.

Ennél is aggasztóbb, hogy bár Csehország megközelítőleg háromszor annyi tesztet végez, mint például Magyarország, a pozitív tesztek aránya meghaladja a 39%-ot. Ez az adat azt mutatja, hogy a járvány teljesen kikerült a hatóságok irányítása alól, hiszen már csak a leginkább egyértelmű esetekre terjed ki a tesztkapacitás. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint 5 százalékos arány felett már nincs kordában tartva a járvány, maximális határértéknek a 12 százalékot adták meg.

Lakosságarányosan messze Csehországban halnak meg a járványban a legtöbben Európában jelenleg, a 100 ezerre vetített koronavírusos halálozás 14 napi mozgóátlaga 7,7. Már korábban bezárták az iskolákat, most pedig az élelmiszerboltok és a patikák kivételével bezárják az üzleteket, és kijárási korlátozásokat is életbe léptettek: kizárólag, munkába, bevásárolni, orvoshoz és családlátogatás céljából mehetnek ki az utcára a csehek.

A cseh kormányfő, Andrej Babis már korábban elnézést kért azért, mert félrekezelték a második hullámot, és a gazdaság működőképességét előtérbe helyező egészségügy-miniszter lemondott, helyét az epidemiológus Roman Prymula vette át.

Lakodalom a Károly-hídon, Prágában, június 30-án (foto: Petr David Josek/The Associated Press)

Belgiumban vasárnap jelentette be az egészségügyi miniszter, hogy elvesztették a kontrollt a járvány felett, és közel járnak egy „koronavírus-cunamihoz”. Ezért minden bárt és éttermet bezártak az országban, elvitelre sem lehet este tíz után rendelni, éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, a magáncélú gyülekezést is korlátozták. A 100 000 főre jutó fertőzöttek 14 napos mozgóátlaga Csehországon kívül ott a legmagasabb Európában.

A francia nyelvű közoktatásban 10 000 diák és tanár van karanténban. Intenzív osztályra került a volt miniszterelnök, Sophie Wilmés is.

– Már nem az a kérdés, hogy mit zárjunk be – mondta az RBTF-nek André Emmanuel virológus –, hanem hogy mit hagyjunk nyitva. A kormány hivatalosan azt kommunikálja, hogy egyelőre figyelik a hét végén bevezetett korlátozások hatásait.


COVID19-betegeket kezelő Intenzív osztály BelgiumbanFrancisco Seco/AP)

Az Egyesült Királyságban a kormány tudományos tanácsadó testületének tagjai illették súlyos kritikával a közeli múltban bevezetett háromlépcsős vészhelyzeti rendszert.

A London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora, John Edmunds a képviselőház összevont tudományos és egészségügyi bizottságának azt mondta, hogy csak legsúlyosabb, harmadik lépcsős korlátozások csökkentik a vírus transzmissziós rátáját 1 közelébe, a második és az első fok nem.

Így a fertőzés terjedése mindenütt folytatódik egészen addig, amíg el nem éri az adott régió a harmadik fokozatot. Ezt akkor vezetik be, ha már nagyon sok a fertőzött az adott területen. Ilyenkor azonban már az 1-re csökkentett transzmissziós ráta nem elegendő, hiszen az a fertőzésszámok szinten tartását jelenti.

– Ez azt jelenti, hogy az országban mindenütt magas lesz az esetszám, a kórházak túlterhelődnek és nagyszámú haláleset lesz. Számomra ez a jelenleg alkalmazott stratégia logikus következménye. Én nem követném ezt a stratégiát – mondta Edmunds.

A szakértők arról is beszéltek, hogy Ázsiában kiterjedt teszteléssel és kontaktkutatással sikerült kordában tartani a járványt. Jeremy Hunt konzervatív politikus, az egészségügyi és szociális bizottság vezetője erre visszakérdezett, hogy ha ezt tudta a tudományos tanács, akkor miért nem javasolták ezt a stratégiát márciusban a kormánynak. Edmunds válasza az volt, hogy már márciusban is túlságosan elszabadult a vírus ahhoz, hogy a teszteléssel és kontaktkutatással követni lehetett volna a terjedését.

Európa halottasházai: Csehország, Románia, Magyarország

Európában az igazolt fertőzésekre vonatkozó adatok alapján Csehországban, Belgiumban Hollandiában és Franciaországban a legrosszabb a helyzet. Ezek az adatok azonban nem feltétlenül mutatják pontosan a járvány terjedését, mivel a kiszűrt esetek száma nagymértékben függ az elvégzett tesztek számától, amely országonként változik. A képet finomítja, hogy az adott országban az elvégzett tesztek mekkora része pozitív. Csehország súlyos helyzetét az is mutatja, hogy a 40%-ot közelíti ez az arány.

Az igazoltan Covid19-fertőzöttként elhunytak száma egy másik mutató, ami alapján képet lehet alkotni a járvány méreteiről egy adott országban. Itt az elmúlt két hétre vonatkozó mozgóátlagot veszi alapul az EU: ez alapján is Csehországban a legrosszabb a helyzet, őket követi Románia és Magyarország. Magyarország a halálozási adatok tekintetében két rendkívüli mértékben átfertőzött országhoz, Belgiumhoz és Spanyolországhoz hasonló adatokat mutat.

Térségi összevetésben Csehország és Románia sokkal rosszabbul áll, mint Magyarország; Lengyelország a járvány hivatalos kiterjedtségében kicsit rosszabbul, míg halálozásban kicsit jobban áll. Ausztria, Szlovénia és Szlovákia a kiterjedtebb tesztelés miatt több felderített esetet regisztrál, de sokkal kevesebben halnak meg.

A hatalom sem véd meg a koronavírustól
Újabb korlátozó intézkedések a járványhelyzet miatt Csehországban
Az egyik legmagasabb a Covid19 miatti magyar halálozások száma népességarányosan az EU-ban