Koronavírus: Valneva–EB – újabb oltóanyag jöhet

Ma lezárultak azok a megbeszélések, melyeket az Európai Bizottság tájékozódás céljából folytatott a Valneva európai biotechnológiai vállalattal a cég által kifejlesztett potenciális koronavírus-oltóanyag beszerzéséről. (Nyitó kép: france24.com)

A vállalattal megkötni tervezett szerződés lehetővé tenné az uniós tagállamok számára, hogy együttesen 30 millió adag vakcinát vásároljanak a cégtől, és szükség esetén akár további 30 millió adagot is megrendeljenek az oltóanyagból. A mélyreható tudományos értékelés eredményén kívül a beszerzés mellett szól, hogy a vállalat bevált módszert alkalmazva állítja elő a vakcinát, gazdag tapasztalattal rendelkezik az oltóanyag-fejlesztésben, és képes arra, hogy mindegyik tagállamot ellássa az oltóanyaggal.

A Valneva által kifejlesztett vakcina inaktivált vírust tartalmazó oltóanyag. Ez egy hagyományos, 60–70 éve használt oltóanyag-technológia – az influenza elleni vakcinák többsége és számos gyermekkori védőoltás oltóanyaga is erre a technológiára épül. Jelenleg ez az egyetlen, inaktivált vírust tartalmazó potenciális Covid19-vakcina, amelynek folyamatban van a klinikai vizsgálata Európában.
A megbeszélések lezárása azt jelenti, hogy tovább bővül az európai gyártású vakcinák köre: a Bizottság eddig már hat esetben (AstraZeneca, Sanofi–GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech–Pfizer, CureVac és Moderna) írt alá szerződést és – a Valneva vállalaton kívül – már a Novavax céggel is folytatott tájékozódási célú megbeszéléseket Covid19-oltóanyag beszerzése céljából. Ez biztosítani fogja, hogy Európa rendelkezésére álljanak a szükséges oltóanyagok, amint bebizonyosodik, hogy biztonságosak és hatásosak, ahogy ez a BioNTech/Pfizer és a Moderna vakcinája esetében történt, amelyek forgalmazását a közelmúltban engedélyezte az Európai Unió.


Az uniós oltóanyag-stratégiaTájékoztató weboldal: Biztonságos koronavírus-oltóanyagok Európa számáraKérdések és válaszok a Covid19-oltóanyagok uniós beszerzéséről