Koronázatlan kisvasút Orbán-falván

Kedves Olvasóink! Készítsék elő (nem jegyeiket és bérleteiket) a zsebkendőjüket, mert a következőkben a nap szomorú hírét adjuk közre! (A nyitó kép illusztráció.)

Tessék nem túl hangosan, lehetőleg egymástól legalább egy méterre, zárt térben nem százasával, nyílt terepen is legalább karnyújtásnyi távolságra egymástól – megszeppenni, szipogni, sírni.

A Facebookon megjelent tájékoztatás szerint ugyanis bizonytalan ideig nem közlekedik a Vál-völgyi Kisvasút. Aki ezen a néven nem ismerné, annak ideírjuk: az Orbán-vicinálisról van szó. Arról a vállalkozásról, amelyre a jelenleg regnáló kormányfő falujában és közelében (míg meg nem hosszabbítják Bicskéig vagy éppen Moszkváig, netán Ankaráig, Moldováig…) eddig is közpénz-százmilliókat költöttek. A megépítésére meg fenntartására. Csak azért, hogy naponta átlagosan legalább egy utas végigzötyöghessen a váli vonalon.

A közlemény megfogalmazói mindazonáltal megértést kérnek a (reménybeli) heti legalább tíz utastól. (A szerző a tévedés jogát fenntartja, egyúttal elnézést kér, ha nem jól számította ki a faluvasút forgalmát.)

Mindazonáltal jól jött a váli vasúttársaságnak a vírus: ami áll, és nem közlekedik az esetek nagy részében üresen, az jóval kevesebb közpénzt emészt föl, mintha menetrend szerint pöfögtetné el az ezreseket.

Az Orbán-railways kényszerű pihenője iránti megértéssel zárjuk sorainkat.