Végre kezdődik a zajcsökkenés a Rákosokon

A koronavírus járvány a légiforgalmi irányításban is érezteti hatását. A HungaroControl erre a hétre 10 százalékos csökkenést vár a le- és felszálló forgalomban.

Az európai légiforgalom az elmúlt években folyamatosan bővült, ezzel együtt nőtt a Magyarország légterében közlekedő járatok száma is – vele együtt pedig Ferihegy térségében a zajterhelés is. A koronavírus terjedése miatt azonban visszaesés kezdődött az ágazatban, és várhatóan folytatódni is fog.

Az idén először március 9-én mutatott csökkenést a budapesti nemzetközi repülőtér le- és felszálló forgalma, akkor 10 géppel kezeltek kevesebbet a HungaroControl légiforgalmi irányítói az előző év azonos időszakához képest, március 10-én pedig már 19 járattal, azaz mintegy 7 százalékkal csökkent a gépmozgások száma.

A forgalommérséklődés folytatódik. Csökken a Magyarország légterén áthaladó gépek száma is. Januárban közel 3 ezerrel kevesebb járat repült át hazánk felett, ami mintegy 6 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest, februárban pedig további, 3 százalékot meghaladó visszaesést regisztrált a magyar légiforgalmi szolgálat. Az Európai Bizottság a napokban fontos intézkedést hozott a „szellemjáratok” reptetésének megszüntetéséért. Ezen a héten fordult először mínuszba a járatok száma.

Erre a hétre 10 százalékos visszaesést várnak, de a Bizottság döntése nyomán a jövő héten akár meg is duplázódhat.