Kovács Orbánt magyarázza, mert ez a dolga

Lázár János Trump varsói beszédére adott reagálását idézik a Reuters alapján a nyugati sajtóban, aki szerint Oroszország expanziós, de nem agresszív politikát folytat.

Destabilizálja-e Oroszország a térségünket? Nehéz a válasz, jelezte, merthogy szerinte nagy verseny folyik Amerika és Oroszország között bizonyos országok helyzetének elbizonytalanítására. Magyarországnak meg kell őriznie mindkét országgal szembeni stabilitását és szuverenitását, ugyanakkor megjegyezte a miniszter, hogy Magyarország NATO-tagként mindig Amerika szövetségese marad.

Magyarország a Gazprom gázfolyosójához csatlakozik, miközben Trump az amerikai cseppfolyós gázt adja el – címmel az Euraktiv brüsszeli portál ír arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Magyarország energiabiztonságát nagyban növeli az oroszok által építendő, török gázvezetékre való csatlakozás, s az ez irányú együttműködés az ország stratégiai érdeke. Alá is írta Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével a szerződést egy nappal az amerikai elnök Varsóba érkezése előtt, ahol Trump szövetséget épített az amerikai LNG-szerződéshez. Az Euraktiv hangsúlyozza, utóbbi szintén politikai eszköz, akárcsak az oroszoké, hisz a Kreml az Európába Ukrajnán keresztül történő gázszállítást akarja helyettesíteni. Márpedig Magyarországra eddig Ukrajnán keresztül érkezett a földgáz.

A Reuters megkérdezte a magyar külügyminisztert, hogyan egyeztethető össze az orosz és a potenciális amerikai gázszállítás, amire választ egyelőre nem kapott. Ami annak ismeretében érdekes, hogy a Washingtonba kinevezett új magyar nagykövet a napokban még úgy nyilatkozott, hogy hazánk érdekelt lenne az amerikai cseppfolyósföldgáz-importban. Szijjártó szerint azonban a horvátok által építendő LNG-állomás egyhamar nem fog elkészülni.

Számos izraeli lap, köztük a The Jerusalem Post / a Forward beszámol a Mazsihisz elnökének közleményéről, amelyben Orbán Viktort arra kéri, vessen véget a Soros György elleni plakátkampánynak, hisz’ a félelmek bebizonyíttattak, veszélyes folyamat kezdődött.

A sajtónak Lázár reagálásával kellett beérnie: azt mondta, a kampánynak semmi köze az antiszemitizmushoz. Lydia Gall, a Human Rights Watch vezetője szerint ezek a plakátok igenis antiszemita gyűlöletet keltenek, és a 2. világháborús náci propaganda nevető zsidóit idézik vissza, utalva az Orbán-féle plakátokra kiírt „büdös zsidók”-firkákra.

Kovács Zoltánt is idézik, aki közölte, nem véletlenül találkozott Orbán zsidó szervezetekkel csütörtökön. A plakátok nem Soros örökségét sértik, csak tudatni akarják kelletlen beavatkozását Budapest menekültpolitikájába. Végül Orbán szavaival zárul a cikk, aki úgy fogalmazott, hogy az „antiszemita kártyát játsszák ki ellenünk, s azok, akik az antiszemitizmus vádjával illetnek minket, épp azok hozzák be antiszemiták tízezreit Európába. Mi épp így tudjuk megvédeni az európai zsidók érdekeit”.

Levelet írt a The Economist szerkesztőinek Kovács Zoltán kormányszóvivő, amelyben az újság nemrég megjelent szerkesztőségi cikkére reagál Orbán Viktor védelmében. A június végi írásban az állt, hogy Orbán erodálja a demokráciát és emiatt a szerkesztőségi cikk cselekvésre szólítja fel az Európai Uniót. Standard vitát nyitottak Kovács szerint, amikor Orbán Viktort fiatalkori énjével szembesítették, holott – állítja a szóvivő – Orbán Viktor nem változott, noha a világ nagyot fordult. Ő most is, mint akkor, erős és független Magyarországot akar egy erős Európában. És szemben, amit a cikk állít, a magyar demokrácia, köszöni szépen, jól van – fogalmaz Kovács. Hisz’ szabad és tisztességes választásokat lehet tartani, az uniós bizottsági vitáinkat rég lezártuk. Szerinte az a baj, hogy 2010 óta Orbán bátorkodott az ország egyéni érdekeit szem előtt tartani, s ezzel borzolta a kedélyeket. Fájt nekik, hogy nem az ő megszorító csomagjukat alkalmazta, hanem a saját útját, az unortodox gazdaságpolitikát járta, ami azonban eredményre is vezetett: Európa egyik legjobban növekvő gazdasága lettünk. Európa hálás lehetne hazánknak, hogy a kerítésépítéssel megállítottuk gyakorlatilag teljes mértékben a migrációt. A mai fenyegetéssel szemben az erős nemzetállamokon alapuló Európai Uniót kellene megvédenünk, és korlátozni a túlterjeszkedő bürokráciát. A lényeg: nem Orbán Viktor változott meg, hanem sokkal inkább Európa.

Nem kap kegyelmet a 35 éves amerikai–magyar, kettős állampolgár, William Morva, akinek a kivégzését csütörtök este 9-re, magyar idő szerint péntek hajnali 3-ra időzítették. Virginia kormányzója nem találta megalapozottnak a pszichiátriai véleményeket, amelyek szerint nem volt beszámítható állapotban a szökés közben elkövetett gyilkosság idején. A kormányzó ellenzi a kivégzéseket, de ezúttal nem találta indokoltnak, miért kellett meghalnia a seriff- helyettesnek és egy fegyvertelen biztonsági őrnek – számol be az ügy részleteiről a The Washington Post, amely kitér arra is, hiába harcolt érte az Amnesty International, az amerikai Kongresszus három képviselője és számos helyi kormányzati vezető, a kormányzó ennek dacára döntött a kivégzés mellett. William Morva édesanyja szerint sokan tudtak fia betegségéről gyerekkora óta, de nem kapott megfelelő kezelést és ez vezetett a tragédiához.