A környezetért felelős Xerox dacol Trumppal

A világot sokkolva jelentette be a nyár elején Donald Trump, hogy gazdasági okok miatt az USA kilép a klímaváltozás elleni globális összefogást szentesítő párizsi egyezményből.

Döntése megosztotta az embereket. Voltak, akik örültek neki, de sokan nem. Utóbbiak közt számos amerikai cég tartja elhibázottnak ezt a lépést, és egymás után adja hírül, hogy kitart a francia fővárosban két éve megfogalmazott közös célok megtartása mellett.

A közeli múltban a vezető dokumentumkezelő technológiai vállalat, a Xerox erősítette meg, hogy nem változtat eddigi álláspontján és a párizsi klímamegállapodásban foglaltaknak megfelelve végzi a tevékenységét a jövőben is.

„Mindez azt jelenti, hogy a cégünk továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és felelős vállalatként folytatja azokat a programjait, amelyek az energiafelhasználás és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célozzák. Ugyanakkor dolgozzunk azon is, hogy olyan termékkel, megoldásokkal álljunk ügyfeleink rendelkezésére, amelyekkel ők is eredményesebbek lehetnek a környezetvédelemben” – hangsúlyozta Wendi Latko, a Xerox környezetvédelmi és fenntarthatósági ügyekben illetékes alelnöke.

A Xeroxnál a múlt évtizedekben a környezet iránti felelősséget szolgáló sok fejlesztést valósítottak meg. A többi között megszüntették az ózonlebontó anyagok használatát a gyártási folyamatban, illetve alapítói lettek az Energy Star minősítő programnak, ami az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklését irányozza elő. Mindemellett 2003-ban saját programot is indítottak az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére.

Az anyavállalathoz hasonlóan a Xerox Magyarországnak is szívügye a környezettudatos működés, a zöld technológiák felé nyitás, és a társadalmi felelősségvállalás. Mindezek konkrét tevékenységekben, eredményekben is tetten érhetőek. Példaként említendő, hogy tavaly a cég az egyik termelő telephelyével „az év zöld nyomdája” elismerést is elnyerte. A rangos kitüntetést minden évben azok a nyomdaipari vállalkozások kapják meg, amelyek nagy figyelmet fordítanak a fenntarthatósági szempontok megtartására, illetve a környezetkímélő technológiák alkalmazására. A magyar leányvállalat az idén ismét pályázni fog erre a díjra.