Középre fordul a Jobbik? – Orbán az etnikai status quo megőrzéséért harcol

A Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása arról ír, hogy helycsere zajlik a Fidesz és a Jobbik között a magyar jobboldalon. Miközben a nagyobbik kormánypárt olyan retorikát használ, amely hosszú ideig a politikai spektrum jobbszéle számára volt fenntartva, a Jobbik az ellenkező irányba látszik elmozdulni, a centrista szavazók felé.

A cikk szerint a jövő évi választások a két nacionalista, migrációellenes és jórészt oroszbarát párt között fognak eldőlni, feltéve, ha nem fognak össze a töredezett baloldali és liberális ellenzék erői.

Sokak szerint a szélsőjobboldali retorika és politika bizonyos részének átvétele fontos eleme a Fidesz választási stratégiájának, és a Soros György elleni kampánnyal a Fidesz a jobbikos szavazók voksait akarja elhódítani – állapítja meg a Politico. A miniszterelnök, Orbán Viktor attól tartott, hogy a jobboldalról fogják támadni – mondta a párt egyik, névtelenséget kérő illetékese. A Politico felhívja a figyelmet arra, hogy egykor egyedül a Jobbik állt ki nyíltan a fehér bőrű, keresztény lakosság támogatása mellett, mára az etnikai status quo megőrzése központi eleme lett a kormányfő politikájának.

A cikk idézi Jeszenszky Géza egykori külügyminisztert is, aki szerint miközben Orbán számos centrista, jobbközép szavazót elveszít a Nyugat- és szolidaritásellenes politikája miatt, úgy érzi, hogy többet nyerhet a szélsőjobboldalról.

A Politico olyan magyar elemzői véleményt is idéz, amely szerint a sorosozás és a menekültellenes kampány egy tőről fakad: arról, hogy a magyar társadalom nagyon idegen- és kisebbségellenes. Ennek alátámasztására felidézi, hogy a Pew közvélemény-kutató intézetnek a tavasszal 38 országban végzett felmérése szerint Magyarország bizonyult az egyetlen olyan országnak, ahol a megkérdezettek leginkább az Irakból, illetve Szíriából érkező, nagyszámú menekültet nevezték meg a legnagyobb fenyegetésként.

A Politico megfogalmazása szerint a magyarok félelmei különböznek azokétól, akiknek az országában sok a menedékkérő. Olaszországban az «iszlám állam» nevű terrorszervezetet, Görögországban a globális gazdaságot tartották a legsúlyosabb veszélyforrásnak. Egy évvel előtte, egy másik Pew-felmérés azt mutatta ki, hogy a magyarok nacionalistábbak, mint a többi európai nemzet. Megkérdezték: ahhoz, hogy valaki igazi magyarnak mondhassa magát, nagyon fontos-e, hogy ebben az országban szülessék. A magyarok 52 százaléka válaszolt igennel, szemben azzal, hogy az ennek megfelelő kérdésre az olaszok és a lengyelek 42 százaléka, a franciák 25 százaléka és a németek 13 százaléka válaszolt csak igenlően. A magyarok 52 százalékát csak a görögök közelítették meg, a maguk 50 százalékával.

Magyarország nem enged a felsőoktatási, illetve a civil szervezetekre vonatkozó törvénnyel kapcsolatosan az Európai Bizottsággal kialakult konfliktus ügyében – írja a dpa német hírügynökség beszámolója alapján a Handelsblatt című lap. Ismerteti Völner Pál igazságügyi államtitkár azon nyilatkozatát, amely szerint a Brüsszel által megindított kötelezettségszegési eljárásokra adott válaszában a budapesti kormány leszögezi: szükségesek és arányosak a Bizottság által kritizált magyar előírások.

A Handelsblatt kitér arra, hogy Soros György mind a két törvény ügyében érintett: a felsőoktatási törvény módosításában a CEU révén, a civiltörvényben pedig azáltal, hogy támogat olyan, nem kormányzati szervezeteket, amelyekre vonatkozik a jogszabály.

Végül röviden arról, hogy a The Washington Post weboldalán közzétett beszámoló szerint a múlt hétvégén a fehér felsőbbrendűséget vallók charlottsville-i találkozója és az azt kísérő erőszakcselekmények kapcsán nagy internetes nézettséget ért el az a videó, amely felidézett egy amerikai kormányzati felvilágosító filmet még a negyvenes évekből. „Ne légy balek”, „Ne dőlj be” – nagyjából így fordítható le a film címe, amelyen egy hordószónok mond demagóg beszédet a négerek, az idegenek, a katolikusok és a szabadkőművesek ellen. A hallgatóság soraiban egy magyar származású amerikai férfi figyelmeztet egy fiatalembert, hogy ne dőljön be az ilyen szövegnek, ő ezt már látta és hallotta nem is olyan régen Berlinben.