A külföldi lapgazdára bízták a Népszabadság tönkretételét?

Egyre több ilyen párt alakul az illiberális hullám ellensúlyozására. Elutasítják az idegengyűlöletet és a populizmust, csoportokat és nem karizmatikus egyéneket képviselnek. És az elmúlt két hét fordulópontot hozott. Magyarországon a megosztott ellenzék összefogott a népszavazás bojkottálására. A hatalom kétértelműen fogalmazta meg a kérdést, hatalmas pénzeket költött propagandára, amibe vastagon besegített az állami média, csak azért, hogy ne kelljen befogadni egy-kétezer menekültet.

A magyarok többsége mégis megfogadta az ellenzék felhívását és otthon maradt. Civil szervezetek ugyancsak kezdik egyesíteni az embereket, túllépve a hagyományos politikai vonalakon. Lengyelországban pl. a hatalom a tüntetések hatására meghátrált az abortusz megszigorítása ügyében. Korai még liberális hullámról beszélni, de az események összekapcsolódnak. Lehet, hogy a magyarokat ösztönözte a lengyel közvélemény sikere, amikor kimentek demonstrálni a Népszabadság mellett. Ha Trump veszít, méghozzá nagy arányban, az további tömegeket ösztönöz majd. A tekintélyelvűség megőrzi vonzerejét, de az ellenpontja is.

Ismét félnek a civil szervezetek, miután az adóhivatal nyomozói egynapos házkutatást tartottak az Energiaklubnál, és költségvetési csalás gyanújával több száz dokumentumot, illetve számítógépes feljegyzést foglaltak le – jelentette a Reuters. A környezetvédelmi társaság vezetője azt mondta, az eljárás nagyon hasonlított ahhoz, mint amikor a kormány két éve megindult a nem kormányzati szervek (NGO-k) ellen. A jelentés emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök 2014-ben személyesen rendelte el a KEHI-ellenőrzést az Ökotársnál. Azóta a hatalom folyamatosan fenntartja a nyomást, azt állítva, hogy egyes szervezetek olyan adományozóktól kapnak támogatást, mint Soros György, a többi közt a migráció megszervezésére. Az Energiaklub vezetője azt közölte, hogy az adónyomozók rájuk törték az ajtót, mint valami bűnözőkre és olyan iratokat vittek el, amelyeket a hatóságok már unos-untalan ellenőriztek, on-line is elérhetők és egyébként is megkaphatták volna, ha kérik.

Az ellenzéki Népszava ismételt megszerzésével terjeszkedik Magyarországon a svájci Jürg Marquard kiadó – adja tudtul a Neue Zürcher Zeitung. Ám a munkatársak az állásukért aggódnak, mivel az új tulajdonos alatt takarékossági intézkedések várhatók. A lap eddigi gazdája egy Luganóban bejegyzett társaság volt, amely állítólag Puch László érdekeltsége.

Magyarországon újabb forduló kezdődött a sajtó sokszínűségének megőrzéséért – írja a Süddeutsche Zeitung. A bírálók úgy látják, hogy a jobboldali-nacionalista Orbán Viktor korlátozó politikája az egész sajtószabadságot veszélyezteti. A Népszabadság munkatársai Bécsben tárgyalásokat kezdtek a tulajdonossal. Gergely Márton főszerkesztő-helyettes azt közölte, hogy a lap leállítását, politikai okokból, mások vezérelték, nem a Mediaworks. Ezt szolgálta, hogy az Orbánhoz közeli MKB zálogjogot kapott a márkára és a kiadói jogokra. Közben váratlanul gazdát cserélt a Népszava, de bizonytalan jövő elé néz.

Megmozdult a föld a magyar sajtóban – kezdi véleményét a Die Presse; a Népszabadság bezárása után új tulajdonost kapott a megmaradt egyetlen baloldali újság, a Népszava, de nem tudható, hogy ez esetben is nem a letarolás következik-e. A Népszabadságnál minden a kivégzésre utal, ám hogy mi lehetett az ok, arról csak találgatások vannak. A Népszava nem fogta vissza magát, amikor az Orbán-kormányt kellett szidni, de kevés tényfeltáró cikket közölt. Ennek megfelelően alacsony a példányszáma. De a sorsa kísértetiesen emlékeztet arra, ami a másik ellenzéki lappal történt: először külföldi pénzemberek felvásárolják, utána pedig jön a „felfüggesztés“? A Marquard egészen más típusú magazinokat ad ki, és egyáltalán nem illik bele az üzletpolitikájába, hogy megvegyen egy igencsak veszteséges újságot, amely miatt ráadásul súrlódásai lehetnek a hatalommal. Ezzel együtt: ha a Népszabadság nem indul újra, abból a Népszava profitálhat. A verebek azonban azt csiripelik, hogy a cél ez esetben is az, hogy a külföldi lapgazda tegye tönkre a nemszeretem orgánumot. Amiért azután gazdagon megjutalmazzák. A Népszabadság számára azonban nincsen kiút. Gergely Márton arról beszélt Bécsben, hogy az újság ilyen névvel nem fog működni, éspedig külső politikai nyomásra.

A Der Standard riportere úgy látta a bécsi sajtótájékoztatón, hogy a Népszabadság újságírónak arcára voltak írva az elmúlt napok megpróbáltatásai. Gergely Márton főszerkesztő-helyettes úgy gondolja, hogy a Mediaworks tulajdonosának sok jogi lépésbe kellett beleegyeznie a kormány közbenjárására, ami azután a lap teljes kiszolgáltatottságához vezetett. Ilyen pl., hogy az MKB javára bejegyzett jelzálog miatt a tulajdonos már nem dönthet egyedül a cégről. A munkatársak azt feltételezik, hogy Orbán Viktor klikkje dönti el, melyik újságot adják el. Mint Gergely elmondta, sajnos, amikor két éve a Mediawork-höz kerültek, hittek Pecinának. Azt viszont elismerte, hogy a tulajdonos nem gyakorolt nyomást a szerkesztőségre, szabadon lehetett dolgozni ez alatt a két év alatt, habár évről évre visszafogták a költségvetést. De folytatni akarják, hogy továbbra is kellemetlenek legyenek a hatalom számára. A magyar követség tőszomszédságában tartott sajtóértekezleten a közönség soraiban különben ott volt „megfigyelőként“ Pecina egyik alkalmazottja is.

Gergely Márton külön is nyilatkozott a Der Standardnak és azt mondta, hogy súlyos csapdába csalták őket, mert itt a kritikus újságírást büntették meg. És ami roppant cinikus: az oknyomozó munkatársakkal együtt az egész szerkesztőség a rövidebbet húzza, beleértve a technikusokat és a grafikusokat is. Most valamennyien a Mediaworks túszai, el nem mehetnek máshová dolgozni, de nem is publikálhatnak. Gergely ismételten cáfolta, hogy a Népszabadság súlyos anyagi helyzetben lett volna. És itt az ország legnagyobb lapjáról van szó, amely majdnem annyi példányban jelent meg, mint az összes többi országos politikai újság együttvéve. Lett volna vevő, aki hatalmas veszteségektől kímélte volna meg Pecinát. Hozzátette, félő, hogy a hatalom most gazdasági eszközökkel fojtja meg a kritikus újságírást. A Népszabadság pedig egy idő után baráti oligarchák kezébe kerül.

A magyar határkerítést a menekültek feltartóztatására építették, ám az sok ezer szarvas és más vadállat természetes mozgását is gátolja, olyannyira, hogy számuk már nem nő, sőt csökkenni kezdett – olvasható a világlapok által is átvett Yahoo!-tudósításban. Itt nem is arról van szó, hogy beleakadnak a szögesdrótba és rettenetes kínok között kiszenvednek, mert lassan kezdenek hozzászokni a kerítéshez. Egy horvát fotós és természetvédő, aki hónapokon át tanulmányozta az állatok életét, sokkal fontosabbnak nevezi, hogy a migránsok simán át tudnak hatolni az akadályon, a vadak viszont nem képesek olyan helyekre eljutni, ahol van még élelem, illetve nem találnak maguknak párt. A táplálékhiány főleg télen lesz súlyos gond, és emiatt pl. sok szarvas biztosan elpusztul. A magyar kormány szerint azonban az állatok jól alkalmazkodnak a környezet változásaihoz, arról nem beszélve, hogy nálunk évtizedek óta egyre több a szarvas, ám azok feleszik a termést és közlekedési baleseteket okoznak a határtérségben. Vadászok ellenben azt mondják, hogy a hímek már az idén sem jutottak el a nőstényekhez. És ezen csak úgy lehet segíteni, ha lebontják a határzárat.