Lakmusz: a hitelesség mindenek előtt

A Lakmusz tényellenőrzéssel foglalkozó újságírókból ez év elején alakult szerkesztőség, ami az Európai Bizottság támogatásával működik a Magyar Digitális Média Obszervatórium (HMDO – Hungarian Digital Media Observatory) részeként. A HDMO a francia AFP hírügynökség, a Magyar Jeti Zrt., a Media Universalis Alapítvány és az ePressPack közös vállalkozása.

A Lakmusz olyan kijelentéseket és információkat vizsgál, amelyek széles közönséghez jutnak el és nagymértékben befolyásol(hat)ják a közbeszédet és/vagy potenciálisan kárt okozhatnak. A szerkesztőség munkatársai különös figyelmet fordítanak politikusok és egyéb közszereplők kijelentéseire, közintézmények és cégek közleményeire, valamint a közösségi médiában különösen gyorsan terjedő, megkérdőjelezhető tartalmakra, például álhírekre. A Lakmusz-csoport havonta listát készít a magyar sajtóban, közéletben, szóbeszédben megjelenő álhírekről. A júliusi ötös lista:

1. helyezett: A kevert fajú népektől az orosz szankciókig – Orbán tusványosi beszédének 6 állítását ellenőriztük
Idén a miniszterelnök főként a Nyugat hanyatlásáról, az orosz-ukrán háborúról és a fajkeveredésről értekezett. Beszédének jelentős része politikai véleményeket és a jövőre vonatkozó jóslatokat tartalmazott – ezeknek az értékelésével nem foglalkoztunk. Megnéztük azonban, hogy egyes állításai mögött milyen tények és adatok állnak.

2. helyezett: Nem ukrán neonáci, hanem egy magyar skinhead gitáros pózolt a horvát tengerparton

Twitteren terjedt el, hogy ukrán neonácik strandoltak Rijekában. Az egyikük, akinek a hátát Hitler-tetoválás fedi, valójában a Fehér törvény és a Hunnia együttes felvételein is feltűnik.

3. helyezett: Rosszul tudja Tállai: bőven lehet a magyarnál kevesebbet adóztató államokat találni

A Pénzügyminisztérium államtitkára hamisan állította az azóta elfogadott katatörvény vitájában, hogy aki elmegy Magyarországról, “mindenhol magasabb adózással fog találkozni”.

4. helyezett: Nincsenek adatok, nem számítanak a tények, benyomást kell kelteni

A Lakmusz podcastjában beszélgetés hallgatható meg közmédiáról, hamis hírekről és tényellenőrzésről; részvevők: Urbán Ágnes médiakutató és Rostoványi András külpolitikai újságíró, aki korábban a közmédiánál dolgozott. Saját sztorik hallhatók arról, hogy milyen eszközökkel manipulál a magyar “közszolgálat”.

5. helyezett:  Miniszterelnök-cseréről beszélt, lemondásra viszont nem szólított fel Orbán, amikor 300 forint felett járt az euró

Miután tartósan 400 forint fölé emelkedett az euró ára, sok helyen kezdtek el terjedni olyan posztok, amelyek szerint állítólag Orbántól Viktor korábban a kormány, illetve a miniszterelnök cseréjéről beszélt 300 forint feletti eurónál. Ellenzékben, még 2008-ban. Ezek egy része azonban pontatlan.