Látványosan csökkent a menedékkérők száma

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) a múlt évekhez hasonlóan tavaly is kiadta az Európai Unió menekültügyi helyzetéről szóló éves jelentését, amely átfogó képet ad az európai és a nemzeti menekültügyi rendszerek szint­jén zajló fejleményekről.

A jelentés meg­vizsgálja a fő statisztikai irányzatokat, és elemzi az EU-országok, valamint Norvégia és Svájc jogalkotá­sában, szakpolitikáiban, módszereiben, illetve nemzeti ítélkezési gyakorlatában végbemenő változásokat. Bár a közös európai menekültügyi rendszer fő területeivel foglalkozik, a dokumentum szükség szerint többször hivatkozik a tágabb értelem­ben vett migrációra és az alapvető jogokra.
 
A konkrét számokat nézve a jelentésből a többi közt kiderül: 2017-ben 728 470 menedékkérelmet regisztráltak az EU-ban, valamint Norvégiában és Svájcban, 44%-kal kevesebbet, mint 2016-ban, akkor ugyanis csaknem 1,3 millió kérelmet nyújtottak be menekültek. A 2018. év első harmadában összesen 197 000-en adtak be menedékkérelmet a vizsgált országokban, ami elmarad az előző három év hasonló időszakában regisztráltaktól. Továbbra is jellemző, hogy a legtöbb menedékkérő Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezik. (A jelentés összefoglalója itt olvasható magyarul.)
 
A jelentést ismertető EASO-weboldal

A jelentés teljes szövege