Lazúrcinege a Fehér-tó nádasában

Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában, egy hazánkban eddig nem bizonyított madárfajt, lazúrcinegét figyelt meg és fotózott le három madarász november 18-án, vasárnap reggel. Ezzel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma.

Megjelenését és viselkedését tekintve a lazúrcinege a nálunk is gyakori kék cinegére hasonlít, de farka hosszabb, a sapka kék és a test alsó részének sárga színét pedig fehér helyettesíti. Ezért ez a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő. A lazúrcinege alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb Belarusz (Fehéroroszország) és Ukrajna határvidékén fészkel egy nagy kiterjedésű, szigetszerű állománya.

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai Európa-szerte fel-feltűnnek, van megfigyelési adata a volt Jugoszlávia területéről is. Ezeknél a tiszta vérvonalú kóborlóknál gyakrabban fordulnak elő kék cinege x lazúrcinege hibridek. Rendszertani besorolásuk többször is változott, Pleske-cinege (Pleske Tit) néven hol önálló fajként, hol alfajként szerepelt. Hazánkban eddig legalább három ilyen madár került kézre, legutóbb a mostani megfigyelési helyhez közel, a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor egyik hálójában 2008. november 6-án.

A vasárnapi lazúrcinege-megfigyeléssel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma, ami az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, hazánk földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve igen jónak számít. Annak köszönhetően, hogy a madárról jó minőségű, bizonyító fotók is készültek, a Nomenclator Bizottság ilyenkor szokásos ellenőrzését követően a madarat valószínűleg felvedszik a hazai fajlistára.    

Észak-európai megfigyelések alapján a lazúrcinege sem idegenkedik az ember közelségétől, így ha a faj nagyobb létszámú kóborlásáról van szó, a következő hetekben, hónapokban, országszerte akár az etetőkön is feltűnhet egy-egy példány.

A hír hallatára a következő napokban valószínűleg madármegfigyelők százai zarándokolnak majd el a térségbe, akár külföldről is, hogy megfigyelhessék ezt a különleges megjelenésű madarat.