Legendák, ha találkoznak: Rhoda Scott és Dés László együtt koncertezik

Rendkívüli bejelentéssel lepte meg rajongótáborát Rhoda Scott dzsesszorgonista, a Hammond-orgona királynője. A 83 esztendős világsztár szeptember 11-én a budapesti, Dohány utcai zsinagógában koncertezik, partnere Dés László Kossuth-, Liszt Ferenc-, Prima primissima-díjas előadóművész, dzsesszzenész (klarinét, szaxofon, zongora), zeneszerző, érdemes művész lesz.

Rhoda Scott példátlanul népszerű volt a hetvenes években hazánkban, nem utolsósorban Hofi zseniális paródiája révén. Persze mindig azt parodizálják, aki a közönség kedvence… Rhoda Scott ma is a kihívások művésze, ami a zenében a folyamatos kísérletezést, a szabad improvizációt jelenti számára. Számos alkalommal járt hazánkban, koncertjei az 1970-es évek eleje óta az itthoni közönség kedvencei közé tartoznak.

Kötődése Magyarországhoz erős: egyetemi diplomamunkáját a Kodály-módszerről és Bartók Béla népdalgyűjtéséről írta. Egyik legnagyobb show-jának tartja a Kisstadionban tartott koncertjét, amelyen tizenhétezres közönség előtt játszott. Magyarországi sikereit örökítette meg a Rhoda Scott Budapesten című albuma 1975-ben.

Dés László jazz-zenész, szaxofon művész, zeneszerző a hetvenes évek vége óta a magyar zenei élet kiemelkedő személyisége, és sokoldalú muzsikusa. Fő hangszere a szoprán szaxofon, érzékeny „szubjektív hangja”, improvizációs dallamvezetése összetéveszthetetlenné teszi játékát.

Több mint negyven filmhez írt zenét, musicaljeit folyamatosan játsszák a színházak, dalait örökzöldekként sugározzák a rádiók. A vágy villamosa című balettdrámája, melynek zenei világában nagy hangsúlyt kap a jazz, évek óta szerepel a Magyar Állami Operaház műsorán. Több mint negyven szerzői lemeze jelent meg, a jazz, a dal, musical és kortárs zene műfajában. Ezek többsége arany-, illetve platinalemez lett. Lemezfelvételeken, valamint koncerteken kortárs szerzők műveit adja elő szaxofonon, szimfonikus, illetve kamarazenekarokkal.

A szeptemberi hangverseny látogatóinak a koncert idején meg kell tartaniuk a zsidó hitéleti előírásokat. Az épületbe férfiaknak kizárólag fedett fejjel, nőknek fedett vállal lehet belépni és benn tartózkodni.


A koncert szervezője a Green Stage Production iroda.