Lugosi Béla (Drakula) – Hollywood

Hősünk Blaskó Bélaként született, művésznevét szülőhelye, az erdélyi Lugos után vette fel. Pék apja rossz szemmel nézte színészi ambícióit, ezért 12 évesen elszökött otthonról. 1913-ban lett a Nemzeti Színház tagja, ott még Shakespeare-t is játszott. Az I. világháborúban önkéntesként harcolt, a Tanácsköztársaság alatt aktív szerepet vállalt, színházi szakszervezetet hozott létre.

A proletárdiktatúra bukása után Bécsbe, később Németországba emigrált, majd Amerikába távozott. Az ott élő magyarokból szervezett társulattal lépett fel, angol szerepeit fonetikusan leírt szöveg alapján tanulta meg. A húszas évektől egyre több szerepet kapott színházban és filmen, a sikert az 1927. év hozta meg számára, amikor a Broadway-n ráosztották Drakula gróf szerepét. A darabot 500 alkalommal játszották, végül a hollywoodi filmstúdiók is lecsaptak a témára – és reá.

Lugosit 1931-i alakítása legendává avatta, Drakula gróf szerepének megformálásával máig élő mítoszt teremtett. Számtalanszor kelt új életre és lépett ki selyembéléses koporsójából. Félelmetes, mégis vonzó szörnyetegként vált halhatatlanná, mert szinte eggyé vált szerepével, arcot kölcsönzött a félelemnek. Ugyanakkor a siker egyfajta tragédiával párosult nála, mert soha többé nem tudott kibújni a horrorfilmes skatulyából, ebbe gyakorlatilag belerokkant.

A súlyos morfinfüggővé vált, zaklatott magánéletű Lugosi szegényen halt meg, temetését Frank Sinatra fizette ki. Színészi pályájának legmeghatározóbb szerepe még a túlvilágra is elkísérte, ugyanis Drakula jelmezében temették el a kaliforniai Culver Cityben.