Madárvédelmi ötletverseny: nyert a szárny alakú terelő 

Izgalmas és újszerű ötleteket hoztak az E.ON „Vigyázz a madárra!” című 24 órás madárvédelmi ötletversenyén az egyetemista csapatok. Gumi-pulikutyával és intelligens madárgyűrűvel is próbálkoznának a fiatalok a madarak védelmére. A versenyző nyolc csapat hatékony, újszerű megoldást igyekezett találni a villamos hálózatokhoz kapcsolódó madárvédelmemre. (A pályázat valamennyi részvevője.)

A 2-4 személyes csapatoknak egy teljes napjuk volt, hogy kidolgozzák és bemutassák a villamos hálózatra „hangszerelt” madárvédelmi megoldásukat, amely csökkenti a madarak sérülésének kockázatát, és nem gátolja a zavartalan és biztonságos villamosenergia-ellátást. A versenyt az Architectmen fantázinevű csapat nyerte: tagjai madárszárny alakú, szigetelőanyagból készült terelőket tennének a villanyoszlopokra.

A győztes pályamű bemutatója.

Ezüstérmes lett a Torus-páros lett; a kettős autógumikat hasznosítana újra úgy, hogy egy pulikutyára emlékeztető bevonattal óvnák a madarak életét a vezetékeken. A bronzérmes Greenformatics csapat több ötletet is hozott; a zsűri leginkább a kúpos madárvédő papucsot és az állatokat a veszélyre figyelmeztető intelligens madárgyűrűt értékelte. A versenyző csapatok ötletei, javaslatai között szerepeltek drónos, szoftveres, a madarakat hangriasztással elterelő megoldások, továbbá a sérült gólyafészkek bejelentésére szolgáló okostelefon-alkalmazások.

A győztes csapat 350, a második 250, a harmadik pedig 150 ezer forint értékű repülőjegy-utalványt nyert. Valamennyi helyezett csapattag egynapos belépőt kapott a Brain Bar jövőfesztiválra, valamint az E.ON Energy Globe Magyarország díjátadó gálájára.

A szerk. megj.: Ezek után már csak a madarakon múlik, megtanulják-e, hogy a szárny alakú terelő a veszélyre figyelmeztet.