Magánpénzből újítanak fel egy utcát Bécsben

Várhatóan novemberig megújul Bécs belvárosában a Herrengasse, amely a Michaelerplatzot köti össze a Freyunggal. A történelmi épületekkel, palotákkal szegélyezett utcát vonzó gyalogosútvonallá szeretnék alakítani, ahol szívesen találkoznak az emberek.

Evégett egy szintbe hozzák az úttestet és a járdát, mindössze az eltérő burkolat jelzi majd, hogy kinek hol a helye. Az utcában 20 km-es sebességkorlátozást vezetnek be, további biciklitárolókat helyeznek ki, és egy olyan területet is kialakítanak, ahol nincs fogyasztáshoz kötve a pihenés.

A gyalogosok és biciklisek érdekeinek szem előtt tartása mellett az utcában továbbra is közlekednek majd a citybuszok, és parkolóhelyeket sem vesznek el az autósoktól. Mivel néhány minisztérium, a Loos-ház és Bécs első toronyháza mellett a Herrengassén található még két szálloda, valamint a híres Café Central is, ezért továbbra is megmaradnak az eddigi rakodási területek. A beruházással korszerűsítik a közvilágítást is: a történelmi hatású lámpatesteket LED-technológiájúvá alakítják.

A hatmillió eurós beruházás várhatóan 2016 novemberére készül el, különlegessége, hogy javarészt az ingatlantulajdonosok finanszírozzák. A város egyedül a vízvezetékek korszerűsítését vállalta magára fél millió euró értékben; ezt a munkát már el is végezték.