Magyar rákkutató cég lett Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

Számos európai céget legyőzve, a magyarországi Oncompass Medicine orvosi biotechnológiai vállalkozás nyerte el „A Jövő Unikornisa” díjat. A kitüntetést ma, a rák világnapján dr. Peták István, az Oncompass Medicine egyik alapítója, tudományos igazgatója vette át az Európai Bizottság innovációért és kutatásért felelős biztosától.

Az európai digitális technológiai vállalkozásokat képviselő szakmai szervezet, a DIGITALEUROPE az idén negyedik éve rendezi meg a digitális technológiai cégek európai versenyét. A Future Unicorn Award kitüntetéssel azokat a vállalkozásokat díjazzák, amelyekből várhatóan Európa legnagyobb változást hozó, legértékesebb technológiai óriásai, unikornisai lesznek, és amelyek értéke remény szerint meghaladja az egymilliárd dollárt.

Az idén tizenhét európai ország, 21 szektorból (energia, pénzügy, oktatás, egészségügy, biztonság…) érkezett vállalkozása versenyzett a „Jövő Unikornisa” díjért. A magyar Oncompass Medicine szoros versenyben győzött a döntőbe jutott másik két cég – a svéd Exeger (hétköznapi termékekbe épített napelem) és a norvég Ocean Sun (úszó naperőművek) – előtt.

Az Oncompass Medicine olyan orvosi technológiával nyerte meg a „Jövő Unikornisa” díjat, amit a daganatos betegek célzott terápiájának kiválasztására fejlesztett. A Real-Time Oncology Treatment Calculator a világon egyedülálló módon, 20 ezred másodperc alatt képes rangsorolni – 405 ráktípusban, 52 ezer mutáció esetén, 26 838 orvos-biológiai szabály alapján, 1417 gyógyszer-hatóanyag közül – a személyre szabott, célzott terápiás lehetőségeket, a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján. Ma, amikor a világon percenként húszan halnak meg daganatos betegségben és minden kilencedik másodpercben új rákos megbetegedést diagnosztizálnak az EU-ban, az OCM fejlesztése nagyon fontos lépés lehet a daganatos betegek sikeres gyógyításában.

Dr. Peták István, az OCM tudományos igazgatója, egyik alapítója elmondta:   

„Az emberiség minden álmát olyan eszközök fejlesztésével érte el, amelyek megsokszorozták fizikai képességeit. A kerék segítségével gyorsabban haladhatunk más élőlényeknél, az oxigénpalackkal lélegezni tudunk a tengerek mélyén, a mikroszkóppal láthatóvá válik a láthatatlan, a vakcinákkal megtudjuk erősíteni az immunrendszerünket, hogy ne tehetetlenül szenvedjük el a vírusok pusztításait. Ma az emberiség számára nélkülözhetetlen fejlesztéseket a technológiai start-up vállalkozások hozzák létre: csodálatos példája Karikó Katalin, aki a német BioNTech cégben fejlesztette ki az első Covid-19 ellenes vakcinát…”

Dr. Peták István huszonöt éve kutatja, hogyan lehet a daganatsejteket célzottan elpusztítani. Egykori évfolyamtársával, dr. Schwab Richárddal 18 éve hozták létre az Oncompass Medicine biotechnológiai vállalkozást. Az OCM célja olyan módszerek kifejlesztése, amelyek segítségével minden daganatos beteg személyre szabott, célzott kezelést kaphat.